Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ са осъдени да платят 5000 лева на депутатката от БСП Елена Йончева, съобщи сайтът "Лекс", позовавайки се на решение на съдия Иво Вътев от Софийския районен съд (СРС). Делото е за непозволено увреждане, което журналистката - вече в качеството й на народен представител, заведе срещу Борисов и партията му заради негови изказвания по време на предизборната кампания за парламентарния вот. Става дума за твърдения на настоящия премиер, изречени на 10 март в Бургас и на 12 март във Варна, че правителството на ГЕРБ е било принудено да плаща милиони за интервюта на Йончева.

Съдия Вътев е приел за доказано, че Йончева е претърпяла вреди от първото изказване на Борисов по време на събитие в Бургас, в което той казва:

"Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето? Питам: Ако за интервю държавата България, през една от централите си, плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати“. И следващата реплика: „...бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж - премиер тогава“. Причината за последното е, че Йончева имаше дългогодишна връзка с бившия премиер и бивш лидер на БСП Сергей Станишев.

Искът на Йончева бе за 20 000 лева, но решението на съда е, че Борисов и ГЕРБ трябва да я обезщетят с 5000 лв. плюс разноските по делото, става ясно от решението от 17 май. 

Твърденията на Йончева в делото са, че правителството никога не ѝ е плащало пари за интервюта или за правенето на документални филми и репортажи, а тези твърдения на Борисов са накърнили честта, достойнството, авторитета, доброто име и репутацията ѝ на общественик. Искът срещу ГЕРБ бе заради това, че Борисов говори от името на партията.

Лидерът на ГЕРБ и защитата му оспориха правото на Йончева да иска обезщетение за непозволено увреждане, като пред съда казаха, че в речта си в предизборната кампания Борисов говорел общо за плащани пари, а не конкретно за нея. Според тях, дори и съдът да приеме, че е налице увреждане, то искът е прекомерно висок, защото върху Йончева от години тегнели съмнения, че в кариерата си е била облагодетелствана от връзката си със Станишев, припомня сайтът "Лекс".

В хода на делото беше назначена експертиза, която да установи дали в множеството публикации, репортажи и записи от тези предизборни изяви на Борисов, той е казал точно тези думи. В решението си съдът подчертава, че думите на Борисов са били ясно и недвусмислено насочени именно към Йончева и публиката е стигнала до този извод, без да се налагат интерпретации.

Борисов и ГЕРБ са получили съдебни удостоверения, за да могат да искат от Министерството на финансите и Държавна агенция "Разузнаване" документи, с които да докажат твърдения за платени пари на Йончева, но такива доказателства така и не били получени, става ясно още от публикацията. Само от БНТ изпратили договорите с Йончева, но и от тях не се доказва, че държавата е плащала подобни суми на журналистката за взето интервю.

Решението на Софийския районен съд по делото може да бъде обжалвано пред Софийския градски съд.

Коментари

Спокойно, герберасти,

Мутрата ще прати СМС-ка и всичко ще е точно.

На тази горе и трябва....

...една шапка на офицер от СС, с което напълно ще бъде допълнена картинката и!

А на Мутрата очите й

благо светят, а усмивката - топла-топла. Обичаш г-н Борисов, нали, троляк?
 's picture

tdrgrgv

тт

Не мисля,че Боко и Цецо могат да направят разлика между истина и лъжа.За тези хора изричането на лъжи и оклеветяването им е като облекчаването сутрин след сън.Надявам се да имате проблеми с простата все някога.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.