Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Централноевропейският университет (ЦЕУ), създаден от милиардера Джордж Сорос, обяви днес, че ще остане в унгарската столица въпреки решението на фондацията на Сорос да се премести, предаде Ройтерс.

Ректорът Майкъл Игнатиеф призова правителството на премиера Виктор Орбан официално да признае, че институцията отговаря на новите правила и трябва да ѝ бъде позволено да извършва дейност в Унгария.

 ЦЕУ е открит през 1991 г. и в момента в него има 1500 студенти от над 100 държави.

През март от ЦЕУ обявиха, че се водят преговори за откриване на филиал във Виена.

Тогава Игнатиеф съобщи, че университетът ще остане в Будапеща и че работи с австрийското правителство и с Виена, за да "стане ЦЕУ - Виена реалност".

По-рано днес фондацията на Сорос "Отворено общество" съобщи, че ще затвори офиса си в Будапеща и ще се премести в Берлин, напускайки "все по-репресивната политическа и съдебна среда" в Унгария.

"Решението за преместване на дейностите извън Будапеща идва в момент, в който унгарското правителство се подготвя да наложи нови ограничения на неправителствените организации чрез пакета от законодателни мерки, наречен от него "Спрете Сорос", се казва в изявление на фондацията.

От "Отворено общество" обявиха, че ще продължат да подкрепят дейността за защита на човешките права в Унгария, както и проекти, свързани с изкуствата, свободата на медиите, прозрачността, образованието и здравеопазването. Фондацията обаче ще премести в Германия международните си дейности и персонала, базирани досега в Будапеща.

Решението за изтегляне на фондацията от Будапеща става ден след като дясното правителство на Орбан обяви, че ще затегне ограниченията върху неправителствените организации, предвидени в законопроекта, който правителството нарече "Спри Сорос".

"Правителството на Унгария очерни и представи погрешно нашата работа и подтиска гражданското общество с цел политически печалби, използвайки тактика, която е безпрецедентна в историята на ЕС", се казва в изявление на президента на фондация "Отворено общество" Патрик Гаспар.

Орбан многократно е обвинявал Сорос, че подстрекава към миграция в Европа и се опитва да влияе на унгарската политика, оказвайки подкрепа на неправителствени организации като "Трансперънси интернешънъл" и Унгарския хелзинкски комитет. Унгарското правителство води последователна политика срещу милиардера.

Засега говорителят на кабинета в Будапеща Золтан Ковач не е коментирал новината за изтеглянето на фондацията. 

Коментари

Емил Станоев's picture
Емил Станоев
Емил Станоев

Време е да бъде изритан и от

Време е да бъде изритан и от България !!
 's picture

Rhapsody of fire

Какъв тъжен парадокс

Какъв тъжен парадокс - собствената ти Родина, която първа премахна оградата на границата с Австрия още през лятото на 1989г, далеч преди да падне Берлинската стена, да се стреми да се превърне в "затворено общество". Все едно слушам ердоган да заклеймява Гюлен.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.