Централноевропейският университет, основан в Будапеща от американския милиардер с унгарски произход Джордж Сорос, води преговори за откриване на филиал във Виена, предаде "Асошиейтед прес".

Ректорът Майкъл Игнатиеф съобщи, че ЦЕУ ще остане в Будапеща и че работи с австрийското правителство и с Виена, за да "стане ЦЕУ - Виена реалност".

Като най-големия немскоезичен университетски град близо до Будапеща, Виена предоставя идеални условия за филиал на ЦЕУ. Преговорите между кметството на Виена и университета са за 99-годишен наем.

 ЦЕУ е открит през 1991 г. и в момента в него има 15 хил. студенти от над 100 държави.

"Виена е световен хъб за университети, компании и международни организации. С откриването на филиал там студентите и преподавателите в ЦЕУ ще получат вълнуващи нови възможности", каза ректорът Майкъл Игнатиеф.

"ЦЕУ е символ на събуждането на държавите членки на ЕС от Източна и Централна Европа и той добре ще допълни университетската среда на Виена", смята кметът на австрийската столица Микаел Хойпл (от Социалдемократическата партия).

Унгарският премиер Виктор Орбан обвини Сорос, че подстрекава към миграция в Европа и се опитва да влияе на унгарската политика, оказвайки подкрепа на неправителствени организации като "Трансперънси интернешънъл" и Унгарския хелзинкски комитет.

Унгарското правителство отлага подписването на споразумение, по силата на което ЦЕУ ще може да остане в Будапеща и да продължи да издава американски дипломи, добавя АП.