В продължение на поне година, откакто се обсъждат новите правила за работа на превозвачите в рамките на ЕС, българското правителство и Министерството на транспорта не са представили позицията на България, подкрепяли са предложенията в документа, а на финалното обсъждане през декември страната ни е единствената, която си е замълчала. 

Това обяви депутатът и член на комисията по транспорт в парламента Георги Свиленски от БСП. По думите му Борисов и властта са подвели българските превозвачи, че някой е защитавал интересите им в Европа. 

Става дума за ограниченията, свързани с почивки, време на шофиране и престой на международни превозвачи на територията на страните от ЕС от т.нар. пакет "мобилност", станали известни и като "закона Макрон". Те предвиждат шофьорите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици, след третия ден в страна от ЕС на шофьор да се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл, да не се спи в кабините на камионите, а 45-часовата задължителна почивка на седмица да се изкарва в хотел. Има и промени в правилата за шосейния каботаж (вътрешни курсове за една държава, б.р.), които на практика ще го премахнат.

Правилата обаче са неблагоприятни за родния бранш и превозвачите плашат с голям протест на 17 май - деня, в който ще се проведе и Срещата на върна ЕС-Западни Балкани в София.

"Ситуацията в момента е следната -  България е председател на Съвета на ЕС, но не може да защити националния си интерес. Става дума за 190 000 български шофьори, които ще останат без работа и семействата им. И за 70 000 български камиона", обясни Свиленски.

По думите му на премиера Борисов му е трудно този път, защото няма как да обяви, че БСП е виновна в случая. Затова си е намерил други виновници, а именно Чърчил и Рузвелт, които "разпределили" България в неблагоприятната част от Европа след Втората световна война. 

Свиленски подчерта, че българските превозвачи трябва да знаят как Борисов и министър Ивайло Московски и заместниците му в България говорят как са защити интереса им, но документите показват съвсем друго. 

Депутатът от левицата цитира три документа - два от тях са решения на Министерския съвет за подготовка на становища по пакета "Мобилност" от ноември миналата година. И в двете решение българската страна подкрепя предрожените текстове за органичения на превозвачите, стана ясно от думите на Свиленски. 

Той показа и документ от дискусията по темата в Съвета на министрите на транспорта в ЕС от 5 декември 2017 г. Думата са взели почни всички страни от ЕС, а част от тях са изразили и несъгласие, и притеснения как правилата ще се отразят на бранша. Единствено България мълчи и не заема никаква позиция, обясни Свиленски. Това се случва, въпреки че в решението на Министерския съвет за българската позиция по темата пише, че министърът на транспорта или негов представител трябва да вземат участие в заседанието "и съобразно хода на дискусията да изложат позицията на българската страна".

Според народния представител на левицата потвърждение, че на практика правителството не си е мръднало пръста в защита на превозвачите, докато те не заплашиха с протест, а по настояване на БСП парламентът не взе решение, в което да задържи премиера и министрите да реагират, е дошло и от вчерашната среща на Борисов с комисаря по транспорта Виолета Булц. Сред разговорите самата Булц е казала, че ако България представи предложения за текстове, то те ще бъдат обсъдени, обяви Свиленски. И добави:

"Това значи, че до вчера правителството не е имало предложения. До 24 май, когато се очаква гласуването на пакета, има 10-ина дни. Няма вчере за предложения и обсъждането им. Превозвачите трябва да знаят – те са предадени от собствения си министър и премиер".

Социалистите ще настояват утре в 9 ч сутринта Бойко Борисов да се яви в Народното събрание на изслушване по темата.