Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Както се казва - дойде сутринта, а заедно с нея и отрезвяването. На важната среща в Аахен президентът Макрон сметна за нужно да прекрати илюзиите на Борисов и други лидери в Централна и Източна Европа, че някой ще чака или приеме Борисовите варианти за европолитика без реформи, без съдържателна промяна в сферата на свободата на медии и върховенството на закона. Или че заслугите му за Западните Балкани са търгуем актив срещу приемане без реформи.

Ето конкретния цитат:

"Така е, Бойко - ще вървят напред заедно евродържавите, които спазват общите правила и искат веднага бързи реформи. (...) Не можем да чакаме онези, които правят малки крачки, в последния възможен момент."*

Вижте мрачния вид на Борисов на срещата с Меркел. Да, действително има различия между Германия и Франция, но те не касаят общото им тотално несъгласие с мимикрията на демокрация и реформи в Източна Европа. Обръщайки се на малко име, няма как премиерът да се прави, че не се отнася за него и за България. 

Докато ГЕРБ и Борисов се чудят как вместо реално да променят България в посока към по-близка интеграция с ЕС - еврозона и Шенген, да залъгват западните лидери с прегръдки, пиар и тодорживковски хитрини, накрая Макрон дръпна чертата - право куме в очи. Трябва действително да не си в час, за да си мислиш, че като те заливат с любезности - "моя приятел Бойко" и прочие, нямат точна представа какво става у нас.

А сега разтълкувайте казаното от един от видните герберци - който често пиари от тяхно име - депутатът Биков, който не вярвал на класацията на "Репортери без граници" и пряката отговорност на управляващите, включително за монопола на Пеевски.

Колко са адекватни от ГЕРБ на предизвикателствата на времето и дали могат да изведат България до спасителен бряг?

Ето това е моята основна надежда за промяна на политическата ситуация - натискът на ЕС и спихването на илюзиите. По-европейска и атланитческа алтернатива на това правителство няма да дойде от ляво или от повече проруски партии, а от нормалните демократи - там където ГЕРБ очевидно не може да свърши никаква работа - нито да влезем в Еврозоната, нито в Шенген, нито в банковия съюз - защото олигархичният модел на управление ни отвежда в периферията. Но нормалният бизнес, всяка българска компания има нужда от повече Европа в България.

Медиите разбира се ще осигурят нужния комфорт - или няма да предадат казаното от Макрон, или ще кажат, че се отнася за други, а не за нас, или ще дадат кадри от прегръдки и потупвания по рамото. 

Денят в който любезностите свършиха.

...

*По-късно посолството на Франция разпространи официален превод на тази част на изказването на Макрон:

"...Бойко БОРИСОВ, както и Петро ПОРОШЕНКО го знаят, аз не вярвам в заключената с катинар Европа, предварително определила клуб за неколцина, но не вярвам и в една Европа, която би могла вечно да изчаква досега 28-те, а утре 27-те или кой знае колко страни вдругиден да постигнат до една съгласие по абсолютно всички въпроси. Трябва да отчетем – защото сме напредвали винаги така – че някои имат силата на духа, характера, волята да вървят напред, ако правилата са ясни: вратите са отворени за всеки един и той ще може да се присъедини в деня, в който пожелае или е в състояние да стори това. Но не можем да смятаме, че изборът на Европа би бил винаги продиктуван единствено от общия знаменател, избор на най-малкия риск, избор на най-малката крачка в последната минута, не!"

Коментари

 's picture

Petyo9

Така е

когато мантрата за стабилност подмени въпиющата нужда от реформи. Но реформите изискват смелост. Те засягат много хора и пораждат множество социални и професионални конфликти. Изпълнителната власт се изправя срещу големи групи от електората си. Много често правителството се самообрича на политическа гибел (когато има визия, решимост, твърдост и чувство за държавническа мисия) само и само да проведе понякога болезнени но необходими реформи. Не и Бойко Борисов. Той не е държавник - той не мисли за следващите поколения. Той е политик - мисли само и единствено за следващите избори.
 's picture

tdrgrgv

tt

Да,иска се смелост,но нашето пожарникарче е смело само в краденето.В останалата част не го вдига.

Искам да видя лицето на Бройко

Дано и Меркел престане с любезностите. Това ще бъде решаващо.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.