"Асоциацията на оцелелите от Холокоста в България и техните деца", заедно с интелектуалци, журналисти, юристи изразиха абсолютното си несъгласие с откритата в Съюза на архитектите (САБ) изложба "Страната на спасените евреи". Те настояват за спиране на изложбата "като тежко извращение на историята на българското еврейство от периода 1941-1944 година, както и заради недопустимо подценяване в полза на цар Борис Трети на ролята на българския народ, на БПЦ и на част от българската интелигенция за спасението на част от еврейското население в България".

Дни преди откриването й до министъра на културата Боил Банов бе изпратено отворено писмо, с копие до премиера Бойко Борисов и Министерския съвет, заради манипулациите, които цели това събитие, което иска  "представи ролята на българските държавни власти в спасението на евреите“, а "ролята на цар Борис" щяла да е дори подчертана.

Експозицията е част от Културната програма за Българското европредседателство на Съвета на ЕС, на Национален фонд "Култура", откъдето са ползвани 22 500 лева и беше открита със слово на вицепремиера Валери Симеонов. Според предварителното съобщение за събитието тя "подчертава и ролата на цар Борис в спасението на евреите, както и тежките дипломатически ходове, свързани с този акт. Документите са открити в Бундесархив - Берлин, Германският политически архив на Външно министерство - Берлин, Архива на Ватикана, Военноморски музей - Варна, Централния военен архив - Велико Търново и др."

"Анонимният текст съдържа големи неточности, манипулиране на факти и документи, извадени от контекста, както и открита пропаганда за възхвала на цар Борис Трети като "спасител" на българските евреи", се казва в декларацията на Асоциацията.

Развити са отдавна познати ревизионистични тези, разпространявани в публичното пространство от среди, обслужващи интереси на царското семейство и на ултранационалистически кръгове в българското общество.

В декларацията и отвореното писмо се цитират неточности и други манипулации, свързани с културното събитие. Според текста на декларацията "една от тези тези е за еврейските трудови лагери, описани като места за "скриване на евреите от германците".

За целта е даден, изваден от контекста, кратък цитат от едно изречение от дневника на Б. Филов(стр. 568), но са пропуснати други много по-съществени цитати от същата книга по този въпрос, които дават съвършено друга представа за истинските намерения на правителството и на царя. Като например следният текст на стр.558: "Германците биха подкрепили всяко правителство, което е в състояние да се справи с комунистите, с евреите, за които в нова Европа няма място. Царят се съгласи с мен..."

Като втора сериозна манипулация се посочва твърдението за "спасение чрез визи". От Асоциацията обясняват, че изследване на архивите на Швейцарския червен кръст и на швейцарската легация в София, посредник през 1942-1943 на британското правителство и на Еврейската агенция, които се стремят да изкарат колкото се може повече евреи в Палестина, е доказано, че огромната част от "дадените" от България визи през периода след 1942 година са били впоследствие анулирани от българските власти и не са довели до спасение.

"Тази практика е била системно прилагана чрез двойно счетоводство на кореспонденцията. Подобно твърдение в изложбата сочи, че тя е правена изключително непрофесионално и от лица, които не са спазили елементарни правила за работа с архиви", се казва в декларацията.

Третото недопустимо твърдение е пропагандната теза на някои заинтересовани извън България лица за ролята на цар Борис Трети в спасението, отбелязват от Асоциацията.

"Тази теза е отдавна опровергана след искан доклад от специална комисия, начело с върховния съдия Бейски(председател на комисията към Яд Вашем за "праведници между народите") и с участието на професорите от Йерусалимския университет Йехуда Бауер и Далиа Офер , след който държавата Израел има твърдо установена позиция по този въпрос, изразена на всички възможни нива, включително и най- високото - в словото на президента Ривлин. В резултат на този доклад в Израел бяха махнати всички почетни знаци и надписи във възхвала на монарха Борис Трети. 

Цялата декларация вижте тук.

А в откритото писмо пише ясно, че: "Очевидно е, че съставителите на експозицията са предпочели да не посочват ясния исторически факт, че депортирането на 11 343 евреи е станало със съгласието на царя, то е изпълнено от неговото правителство, начело с Богдан Филов – при това по законите, вкарани в Парламента от Министерски съвет и подписани от самия цар!"

Министърът на културата Боил Банов е призован да прояви "държавническа мисъл" и да не открива изложбата. В крайна сметка реч държи Валери Симеонов, който подчертава, че:

"... Колкото и да се прикрива и премълчава този факт, това спасяване (на българските евреи - бел.р.) е станало възможно единствено с категоричната позиция на българското правителство и на царя на България - Борис III". 

Симеонов прави уговорката, че е убеден републиканец и честен българин, но няма как да не признае този факт.