Има обвинение срещу един от адвокатите на Цветан Василев, че е опитвал да "профилактира" с пари свидетел срещу него. Това каза днес на излизане от делото за КТБ шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Прокурорът отправи още и недвусмислен намек, че ще се проверяват всички съдии, които гледат дела, свързани с фалита на банката.

Има преписка за вандалски действия по отношение на друг свидетел, която е в 6-о районно управление, стана ясно от думите му.

В момента пък е депозирана молба до съда от друг свидетел в процеса, че срещу него се образуват дела от трети лица свидетели - от кръга на Цветан Василев. Образували се търговски дела, наказателни от частен характер и др. Съдът е приел молбата за сведение. Копие от нея има до Инспектората на ВСС и спецпрокуратурата. Според свидетеля му било намекнато, че ако си промени показанията по делото за фалита на КТБ, съдебният тормоз спрямо него щял да спре.

Именно по този сигнал, който е от вчера, прокуратурата щяла да провери дали има извършени престъпления от магистрати. Ще се направи проверка по образуваните дела. Гешев уточни, че не е казвал, че магистрати ще бъдат проверявани за това, че са образували дела. Проверката ще е за извършени престъпления, но какво точно ще се проверява, ще реши наблюдаващият прокурор.

Макар че нямало да казва имена, стана ясно, че Гешев има предвид с "профилактирането" адвокат Лазар Карадалиев. Самият той отказа да коментира, а колегата му Константин Симеонов заяви, че прокуратурата "има някакви неща".

"Това са някакви приказки на мегдана – не мога да коментирам производство, което не познавам", заяви Симеонов.

Той обаче разкри какво се цели според него: има тактика на прокуратурата ключови свидетели като Бисер Лазов и Албена Андреева да бъдат изкарани застрашени, "за да може ние да не им видим очите в залата". Т.е. да станат защитени.

"Бисер Лазов има 30 и кусур разпита в досъдебното производство и на нито един от тях не са му зададени ключови въпроси - ще бъде интересно. Ще чуете интересни неща, особено когато излязат санкциите по закона "Магнитски", обяви Симеонов.

Иначе днес съдия Виржиния Петрова накара адвокатите и 17-те присъстващи подсъдими да станат прави и да изслушат обвинителния акт по КТБ, който бил "една от най-тържествените части" в наказателния процес.

На всеки от 18-те подсъдими, включително и на отсъстващия Цветан Василев, освен че има минимум по един адвокат, му е назначен нарочно и по един служебен защитник.

"Четем обвинителен акт - това е една от най-тържествените части в един съдебен процес, ако обичате прави" - каза съдийката, която е бивш прокурор.

После допусна с усмивка - освен ако прокуратурата не иска да седне, тогава и те могат. На това Иван Гешев отговори, че няма проблем - те могат да четат прави.

Днес делото тръгна по същество, което означава, че трябва да се прочете заключителната част на обвинителния акт, т.нар. диспозитив - кой в какво е обвинен. Проблемът е, че само той е 5000 страници, в целия си обем обвинителният акт е от 11 000 страници (самото дело е 1360 тома). Според медийни изчисления изчитането на обвинителния акт би отнело 62 работни дни и половина.

Прокурорите са 4-ма, водени от шефа на спецобвинението Иван Гешев, който обаче по едно време напусна залата.

Преди това взе думата:

"Прокуратурата не се притеснява да прочете диспозитива на обвинителния акт. Цялата прокуратура ще участва, направена е организация за това нещо. Обвиняемите лица са запознати в продължение на 2 години с тази част - каза още прокурорът, като подчерта, че те били същите като на сайта на прокуратурата. - В повечето части на България дават съгласие и подсъдимите и защитниците да не се чете... Прокуратурата няма интерес да се прави от процеса..." (Нататък не се разбра, б.р.) 

"Моля ви да не допускате по процеса в залата изказвания, които не са насочени към делото, а са насочени към журналистите в залата", каза Ина Лулчева, която защитава Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, одитори от KPMG.

Другите подсъдими и адвокати започнаха да ѝ ръкопляскат, което изключително ядоса съдийката.

По-рано Лулчева поиска специално да се запише в протокола становището й:

"С оглед липсата на такова изрично изискване в закона решението (за стоенето прави, б.р.) следва да бъде преоценено, като се има предвид именно изключителният обем на диспозитива, който предполага стоене с часове, липсата на такава законова регламентация и не на последно място - обстоятелството, че стоенето в рамките на 8 часа на лица, които са и на възраст, представлява едно недопустимо третиране, с което считам, че не би следвало да започва този наказателен процес, - каза Лулчева. - Ние никога не сме поставяли изискване прокурорът да стои прав. Аз заявявам, че не съм в състояние да стоя права 8 часа."

Само Цветан Василев е обвинен в 146 деяния - най-вече свързани с подбудителство за отпускане на кредити. На всяко едно от тях се четат номерата на IBAN на банкови сметки, корекции на закони от еди-кой си брой на "Държавен вестник", номерата на регистрации и пр. Повтаря се, че са отпуснати с цел да бъдат присвоени кредити на фирми без бизнес план, отчет за парични потоци, анализ на финансовото състояние на кредитополучателя, експертна оценка.

Да не говорим за другите 17 обвиняеми...

Константин Симеонов - адвокат на Василев, каза, че това не е шиканиране на процеса, а спазване на закона - затова прокуратурата да не съкращава и да чете диспозитивите мотамо.

Краткостта може да бда сестра на таланта но не и в този случай - заяви той. - Заключителната – диспозитивната част е тази, в която се повтарят безсмислено длъжностни характеристики и т.н., а това трябвада е в обстоятелствената част.

По думите на Иван Гешев - това да се чете обвинителен акт на глас не можело да стане в нито една страна в ЕС. След уточнение, че там не пишат обвинения в хиляди страници, Гешев заяви, че там не липсвали 4 млрд лв от една банка.

В крайна сметка съдия Петрова се съгласи с Лулчева и разпореди да седнат и прокуратурата, и другите страни.

Съдия Виржиния Петрова получи делото на 21 юли 2017 г., "след като бил отстранен проблем със сървъра във Висшия съдебен съвет". Тя е бивш прокурор и съдия от СРС.