Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Жалбата на Цветан Василев по Глобалния закон "Магнитски" се разглежда от Държавния департамент и Министерството на правосъдието на САЩ и резултат може да има във всеки момент. Това заяви адвокатът на банкера Джоузеф Огъстин пред Клуб Z.

"Жалбата на г-н Василев по Глобалния закон "Магнитски" е внесена в Държавния департамент и Министерството на правосъдието още през август", коментира Джоузеф Огъстин пред Клуб Z. "Първата серия санкции е фокусирана върху ясните случаи... По-сложните дела все още се разглеждат и JWI научи, че американското правителство ще обявява резултатите непрекъснато през цялата година. Случаят на г-н Василев спада към тази категория."

Банкерът в изгнание нае адвокатската кантора Jefferson Waterman International (JWI) да задвижи процедура за санкциониране на замесени в корупционни схеми висши държавни служители в България по глабалния закон "Магнитски". Целта е САЩ да наложат санкции на Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров.

Според източници на адвокатската кантора Държавният департамент и финансовото министерство правят самостоятелно проучване на случая.

"През последните няколко месеца JWI внесе две допълнения към първата жалба, в които посочваме няколко случая на българска корупция, които са директно свързани с Пеевски и Сотир Цацаров", коментира юристът по-рано пред телевизия БиТ. "Фактът, че Василев бе призован да се яви в съда на 14 февруари, е поредното доказателство, че не може да има справедлив съдебен процес спрямо него."

Срещу банкера има отправени обвинения за пране на пари и присвояване, свързано с фалита на КТБ, където той беше мажоритарен акционер. България издирва Василев с червена бюлетина на Интерпол за "злоупотреба в особено големи размери, представляваща особено сериозен случай". Това, че Василев е бил призован в България обаче няма директно влияние по закона "Магнитски", допълни Огъстин.

Вчера дъщерята на Цветан Василев Радосвета написа в Twitter, че случаят му вече се разглежда от Държавния департамент на САЩ и резултат може да има по-скоро от очакваното.

Глобалният закон "Магнитски" дава право на американското правителство да налага санкции срещу нарушители на човешките права и замесени в корупционни схеми навсякъде по света. Мерките включват забрана за влизане в САЩ, замразяване на авоарите под американска юрисдикция, както и забрана за американски граждани да поддържат бизнес отношения със санкционираните.

Първата серия санкции по глобалния закон беше обявена в на 21 декември миналата година. Санкционирани 52-ма души, сред които са най-голямата дъщеря на покойния вече узбекски президент Ислам Каримов – Гулнара, и синът на руския главен прокурор Юрий Чайка – Артьом.

"Всеки , които познава действителността в България е много наясно,че корупцията там продължава. Специалният прокурор е под силен натиск, факт е че България провежда напоследък повече директни разговори с руснаците, а фокусът на конгреса и САЩ е върху руската намеса в международните отношения", заключи Огъстин.

Коментари

"Случаят на г-н Василев спада към тази категория"

Демек, случаят не е от ясните, както ни убеждаваха тук лятото. А Цв.В. най-вероятно няма да го огрее за неговите золуми Щатите да нагазят публично Тиквоний и Цветанът. Щото за тях е много по-добре да ги контролират изотзад, за наша сметка.
Ivan Samichkov's picture
Ivan Samichkov
Samichkov

Крадлива сврака просо сънува

Преди 3 месеца БИТ съобщиха, че папката вече била в Белия дом. Сега ни съобщават, че държавният Департамент на САЩ щял да проучва сигнала, срок нямало, но поне два месеца щяло да трае. Аман от нещастници от заверата срещу властта.
 's picture

kuleto44

Поживем, увидим...(рус.)

Поживем, увидим...(рус.)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.