Жалбата на Цветан Василев по Глобалния закон "Магнитски" се разглежда от Държавния департамент и Министерството на правосъдието на САЩ и резултат може да има във всеки момент. Това заяви адвокатът на банкера Джоузеф Огъстин пред Клуб Z.

"Жалбата на г-н Василев по Глобалния закон "Магнитски" е внесена в Държавния департамент и Министерството на правосъдието още през август", коментира Джоузеф Огъстин пред Клуб Z. "Първата серия санкции е фокусирана върху ясните случаи... По-сложните дела все още се разглеждат и JWI научи, че американското правителство ще обявява резултатите непрекъснато през цялата година. Случаят на г-н Василев спада към тази категория."

Банкерът в изгнание нае адвокатската кантора Jefferson Waterman International (JWI) да задвижи процедура за санкциониране на замесени в корупционни схеми висши държавни служители в България по глабалния закон "Магнитски". Целта е САЩ да наложат санкции на Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров.

Според източници на адвокатската кантора Държавният департамент и финансовото министерство правят самостоятелно проучване на случая.

"През последните няколко месеца JWI внесе две допълнения към първата жалба, в които посочваме няколко случая на българска корупция, които са директно свързани с Пеевски и Сотир Цацаров", коментира юристът по-рано пред телевизия БиТ. "Фактът, че Василев бе призован да се яви в съда на 14 февруари, е поредното доказателство, че не може да има справедлив съдебен процес спрямо него."

Срещу банкера има отправени обвинения за пране на пари и присвояване, свързано с фалита на КТБ, където той беше мажоритарен акционер. България издирва Василев с червена бюлетина на Интерпол за "злоупотреба в особено големи размери, представляваща особено сериозен случай". Това, че Василев е бил призован в България обаче няма директно влияние по закона "Магнитски", допълни Огъстин.

Вчера дъщерята на Цветан Василев Радосвета написа в Twitter, че случаят му вече се разглежда от Държавния департамент на САЩ и резултат може да има по-скоро от очакваното.

Глобалният закон "Магнитски" дава право на американското правителство да налага санкции срещу нарушители на човешките права и замесени в корупционни схеми навсякъде по света. Мерките включват забрана за влизане в САЩ, замразяване на авоарите под американска юрисдикция, както и забрана за американски граждани да поддържат бизнес отношения със санкционираните.

Първата серия санкции по глобалния закон беше обявена в на 21 декември миналата година. Санкционирани 52-ма души, сред които са най-голямата дъщеря на покойния вече узбекски президент Ислам Каримов – Гулнара, и синът на руския главен прокурор Юрий Чайка – Артьом.

"Всеки , които познава действителността в България е много наясно,че корупцията там продължава. Специалният прокурор е под силен натиск, факт е че България провежда напоследък повече директни разговори с руснаците, а фокусът на конгреса и САЩ е върху руската намеса в международните отношения", заключи Огъстин.