Фондация „Димитър Бербатов“ ще връчи в Деня на Европа за десети път годишните „Награди за успелите деца на България“. Събитието е под патронажа на министъра за Българското председателство Лиляна Павлова и ще се състои в Народния театър.

По традиция фондацията на известния български футболист раздава отличия на талантливи ученици с постижения в областите „Изкуства“, „Наука“ и „Спорт“. Тази година обаче церемонията минава под егидата на първото Българско ротационно председателство на Съвета на ЕС, сред чиито основни приоритети е европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани. Затова в събитието ще участва по едно изявено и талантливо дете от държавите от Западните Балкани като всяко от тях ще е „посланик“ на страната, която представя. По този начин ще бъде показана културата свързаност в региона, която вече е осъществена.

Категориите, в които ще бъдат наградени успелите деца на България за 2017 г., са три: от 1 до 4 клас, от 5 до 8 клас и от 9 до 12 клас. По този начин отличие ще получат 9 деца с постижения в изкуствата, науката и спорта. Церемонията ще бъде излъчвана на живо на сайта на Българското председателство от 18,30 ч на 9 май (https://eu2018bg.bg/bg/live).

Второто събитие с акцент върху Западните Балкани, което ще се проведе в Деня на Европа, е най-новият културен фестивал „SoFest 2018“-Западни Балкани, чиято цел е да стане традиционен и ежегоден. За да бъде представена част от богатата духовна палитра на народите, живеещи на Балканите и по покана на организаторите на фестивала, виртуозният изпълнител на кавал Теодосий Спасов специално създаде джаз формацията Western Balkans Band BG. В нея се включват световно известни музиканти от Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна Гора и Македония. Влатко Стефановски, познат с песента „Бел кон“, Васил Хаджиманов, Йелена Йовович, Амар Чесляр и Дритан Хекурани ще открият фестивала със специален концерт на сцената на Sofia Live Club от 20 ч на 9 май. „SoFest 2018“-Западни Балкани ще продължи до 13-и май на няколко локации в София като Централния военен клуб и градинката „Кристал“.

Още три събития ще се проведат в София в Деня на Европа. Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел и председателят на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент Искра Михайлова ще провокират младите хора на 9 май с въпроса – как виждат бъдещето на Европа и своето участие в създаването му. Това ще се случи по време на гражданския диалог „Бъдещето на младите в дигитална Европа“, който ще се проведе в Аулата на Софийския университет.

Студенти, учени, представители на неправителствения сектор, будни българи и съпричастни с дигиталното бъдеще на ЕС граждани ще могат да питат Павлова, Габриел и Михайлова по всички теми, сързани с европейската интеграция и работата им в трите европейски институции, които представляват.

Гражданският диалог, чиято тема са приоритетите на Българското председателство – бъдещето на Европа, младите хора и дигиталните умения, ще се предава на живо в социалните мрежи.

Информационна изложба, посветена на първото Българско председателство на Съвета на ЕС, организират в Деня на Европа евродепутатът Ева Майдел, Министерството за Българското председателство в лицето на министър Павлова и Столична община. Идеята на проекта е чрез инфографики, диаграми и изображения на големите пана да дава информация за самата институция – Съвет на ЕС, за ролята на България като негов председател и за дейностите, приоритетите и политиките, които са в европейския дневен ред в периода 1 януари – 30 юни 2018 г. Изложбата за първи път бе открита и представена от министър Павлова и евродепутата Ева Майдел на 3 ноември 2017 г. в Стара Загора. А на 9 май всички столичани и гости на София ще могат да я видят след 14,15 ч до фонтаните пред НДК като в събитието ще участват организаторите му - министър Павлова, евродепутатът Ева Майдел и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Очаква се да присъства и еврокомисарят Мария Габриел.

Денят на Европа ще приключи с впечатляващо 3D мапинг шоу. То ще се разкрие пред очите на зрителите, дошли на Ларгото в София. Те ще станат свидетели на светлинна и звукова 3D мапинг феерия, при която на фасадата на Министерския съвет ще се прожектира кратък филм за 2018-а - Европейската година на културното наследство.

Представителството на ЕК в България организира също от 9 ч на 13 май първия по рода си полумаратон в София, в рамките на който ще се проведе и първото издание на „RUN4EU“ - безплатна щафета за ученици. Стартът и финалът са площад „Александър Невски“, където е предвидено да се проведат още игри и атлетически предизвикателства за деца.

Организатори на събитията за Деня на Европа са Министерството за Българското председателство, Представителството на ЕК в България, Бюрото за връзка на Европейския парламент и Столична община.

9 май става специална дата за Европа с прочетената на 9 май 1950 г. от френския външен министър Робер Шуман историческа декларация за обединение в Европа. А през 1985 г. ръководителите на страните от ЕС решават на заседание в Милано 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Оттогава до днес тази дата символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. У нас Денят на Европа е обявен за отбелязване с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.