Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"В резултат на историята си Западните Балкани биха могли да се обърнат или към Русия, или към Турция. В наш интерес е да ги свържем с ЕС."

Това заяви днес френският президент Еманюел Макрон. Той говори след срещата на върха "ЕС-Западни Балкани" в София.

"Франция подкрепя идеята да имаме по-суверенна Европа. Това означава да конкретизираме перспективата със Западните Балкани", каза Макрон.

Той смята, че регионът трябва да бъде свързан ясно и силно с ЕС. Но това не може да стане за сметка на единството на Съюза.

"Ако започне процес на разширяване без условия, това няма да е сериозно. Необходимо е да дадем такава европейска перспектива и да възнаградим тези държавни ръководителите, които полагат усилия. През последния месец има свидетелство от редица страни", изтъкна президентът на Франция.

Той даде за пример Сърбия и Черна гора, но също така Македония и Албания. Но веднага след това заяви:

"Мисля, че този процес не може и не трябва да стигне до резултат присъединяване, преди самият ЕС да се е реформирал."

От думите на Макрон стана ясно, че България скоро няма да влезе в Шенген. И не за друго, а защото самото споразумение е "на средата на реформирането си". И страната ни ще трябва да изчака то да се довърши.

Същевременно Макрон заяви, че Франция подкрепя влизането на България в преддверието на зоната, известно като ERM-2. Този въпрос бе зададен от родните медии, въпреки че до момента страната ни само на думи декларира желание за кандидатства, но няма внесени документи. 

Френският лидер се надява също до септември да има решения на споровете по пакета "Мобилност", чийто "баща" е той. Макрон увери, че отчита спецификите на сухопътния транспорта у нас. Но иска да се защитят социалните права на превозвачите. Затова тази реформа била необходима.

Коментари

Македония и Албания могат да

Македония и Албания могат да бъдат включени в ЕС по схемата Норвегия, без право на глас като начало, а след време каквото сабя покаже... Не виждам какво се бутаме да защитаваме интересите на Сърбия, след като собствената ни държава не е у ред! ЕС отдавна съжаляват, че са ни приели заедно с Румъния като това е една от главните причини за недоволство във Великобритания и за Брекзит. Ние сме цефнали и вързали, та сме тръгнали да оправяме оправящите ни. Айде малко по реално и практично да погледнем на нещата, снимки, прегръдки и потупвания, добре, но на практика къде са Западните инвестиции? Къде са Българите след като по прогнози на водещи институции населението на България ще бъде около 6.5 милиона през 2030 година! Сега работници от Украйна сме щели да вкарваме, а какво правим за да привлечем 2-ва и кусур милиона Българи зад граница? България трябва да настоява единствено и само за Македония и Албания и да не се занимава с останалите! От тях предостатъчно сме си патили. Някой друг да им помага, Вучич беше на Червения площад оня ден, Путин да им помага! Ние сме в демографска криза, а Сърбия сме тръгнали да оправяме. Това правителство ако имаше реално желание би трябвало да окаже натиск над Българската Църква по Въпроса с признаването на Македонската! Само се търсят извинения и пречки...

И още нещо. Гърция само и

И още нещо. Гърция само и нарочно протака споразумение за името за да възпрепятства обединението на Българите народности в България и Македония. Ние ако продължаваме да сме пасивни ще изтървем момента! Аз мислех, че "Западните Балкани" значи Македония и Албания, а то било Сърбия и Черна Гора... Бута се напред Сърбия, а Македония нарочно се възпира и това пред благият поглед над Бойко Борисов, да не кажа и по инициатива...

С две думи, Макрон си повтори тезата

и позицията на Франция отпреди 3 седмици - никакво ново разширение преди да мине Брекзита и след това да се поправят правилата на ЕС, т.е. да се узакони положението - център-периферия. Демек, "голямата игра" на Боцимир Мутренски да се направи на европейски политик беше бързо отрязана и големата "среща за Балканите" е просто някаква сбирка без последствия. Освен многото задръствания.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.