Ръководството на най-големия съд в страната - Софийския районен, излезе с безпрецедентна декларация срещу "Пик Нюз" ЕАД. Става въпрос за дело на историка и общественик Емил Джасим срещу т. нар. медия, по което съдия от СРС се произнесла неудовлетворително за т. нар. агенцияга, която Пеевски често избира за своите изяви и действа в невероятен синхрон с прокуратурата. С две думи - съдия Силвия Хазърбасанова ги осъдила (макар и на първа инстания).

Това, което следва, е повече от красноречиво, заглавията говорят сами за себе си - в познатите "високи стандарти" на този тип медии с канонада срещу съдията и СРС:

„СКАНДАЛ В ПИК! Столична съдийка в комбина с хулителя на Левски - лекето Емил Джасим! Съдия Хазърбасанова, Левски лайно ли е?“

И още

„САМО В ПИК! Красимир Каракачанов с остър коментар за осъдителната присъда срещу медията ни от хулителя на Левски - Емил Джасим (ВИДЕО)“

В знаковия стил канонадата е след произнасянето едва на първа инстация, поименно срещу съдията, който е дръзнал да присъди в ущърб на на Недялко-Недялковата агенция. - т.е. решението не е влязло в сила. Но дали така не се влияе на следващите съдии, които биха си причинили подобна кафява красота...

В декларацията си съдиите отбелязват:

В статиите не се излагат конкретни факти, анализ или оценка на съдебния акт, а по недопустим начин се атакува вътрешното убеждение и личността на съдията-докладчик.

От СРС, който поне при новото си ръководство не е излизал с подобна декларация досега, напомнят за отговорността, която - според тях - медиите носят. Противопоставят се на използваните изрази и квалификации и казват, че чрез тях се засяга "не само нейното (на съдия Хазърбасанова, б.р.) лично човешко достойнство и добро професионално име, но и независимостта на съдебната власт".

Ето и целия текст на декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ

По искова молба с вх. № 2004898/08.03.2017 г. от Емил Джауд Джасим срещу „ПИК НЮЗ“ ЕООД в Софийски районен съд е образувано гражданско дело № 14025/2017 г. с докладчик съдия Силвия Хазърбасанова. На 23.04.2018 г. по делото е постановено съдебно решение, което към момента не е влязло в сила. На 03.05.2018 г. на електронния сайт pik.bg е публикувана статия със заглавие „СКАНДАЛ В ПИК! Столична съдийка в комбина с хулителя на Левски - лекето Емил Джасим! Съдия Хазърбасанова, Левски лайно ли е?“. На същата дата е публикувана и статия със заглавие „САМО В ПИК! Красимир Каракачанов с остър коментар за осъдителната присъда срещу медията ни от хулителя на Левски - Емил Джасим (ВИДЕО)“. В статиите не се излагат конкретни факти, анализ или оценка на съдебния акт, а по недопустим начин се атакува вътрешното убеждение и личността на съдията-докладчик.

Във връзка с този случай обръщаме внимание на отговорността, която медиите носят за информиране на гражданското общество и се противопоставяме на използваните от медията изрази и квалификации, с които се заклеймява нашия колега и считаме, че чрез тях се засяга не само нейното лично човешко достойнство и добро професионално име, но и независимостта на съдебната власт.

АДМИНИСТРАТИВНОТО РЪКОВОДСТВО НА
СОФИЙСКИ РАЙОНЕН СЪД

Досега ВСС не е реагирал на писаниците.