Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ръководството на най-големия съд в страната - Софийския районен, излезе с безпрецедентна декларация срещу "Пик Нюз" ЕАД. Става въпрос за дело на историка и общественик Емил Джасим срещу т. нар. медия, по което съдия от СРС се произнесла неудовлетворително за т. нар. агенцияга, която Пеевски често избира за своите изяви и действа в невероятен синхрон с прокуратурата. С две думи - съдия Силвия Хазърбасанова ги осъдила (макар и на първа инстания).

Това, което следва, е повече от красноречиво, заглавията говорят сами за себе си - в познатите "високи стандарти" на този тип медии с канонада срещу съдията и СРС:

„СКАНДАЛ В ПИК! Столична съдийка в комбина с хулителя на Левски - лекето Емил Джасим! Съдия Хазърбасанова, Левски лайно ли е?“

И още

„САМО В ПИК! Красимир Каракачанов с остър коментар за осъдителната присъда срещу медията ни от хулителя на Левски - Емил Джасим (ВИДЕО)“

В знаковия стил канонадата е след произнасянето едва на първа инстация, поименно срещу съдията, който е дръзнал да присъди в ущърб на на Недялко-Недялковата агенция. - т.е. решението не е влязло в сила. Но дали така не се влияе на следващите съдии, които биха си причинили подобна кафява красота...

В декларацията си съдиите отбелязват:

В статиите не се излагат конкретни факти, анализ или оценка на съдебния акт, а по недопустим начин се атакува вътрешното убеждение и личността на съдията-докладчик.

От СРС, който поне при новото си ръководство не е излизал с подобна декларация досега, напомнят за отговорността, която - според тях - медиите носят. Противопоставят се на използваните изрази и квалификации и казват, че чрез тях се засяга "не само нейното (на съдия Хазърбасанова, б.р.) лично човешко достойнство и добро професионално име, но и независимостта на съдебната власт".

Ето и целия текст на декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ

По искова молба с вх. № 2004898/08.03.2017 г. от Емил Джауд Джасим срещу „ПИК НЮЗ“ ЕООД в Софийски районен съд е образувано гражданско дело № 14025/2017 г. с докладчик съдия Силвия Хазърбасанова. На 23.04.2018 г. по делото е постановено съдебно решение, което към момента не е влязло в сила. На 03.05.2018 г. на електронния сайт pik.bg е публикувана статия със заглавие „СКАНДАЛ В ПИК! Столична съдийка в комбина с хулителя на Левски - лекето Емил Джасим! Съдия Хазърбасанова, Левски лайно ли е?“. На същата дата е публикувана и статия със заглавие „САМО В ПИК! Красимир Каракачанов с остър коментар за осъдителната присъда срещу медията ни от хулителя на Левски - Емил Джасим (ВИДЕО)“. В статиите не се излагат конкретни факти, анализ или оценка на съдебния акт, а по недопустим начин се атакува вътрешното убеждение и личността на съдията-докладчик.

Във връзка с този случай обръщаме внимание на отговорността, която медиите носят за информиране на гражданското общество и се противопоставяме на използваните от медията изрази и квалификации, с които се заклеймява нашия колега и считаме, че чрез тях се засяга не само нейното лично човешко достойнство и добро професионално име, но и независимостта на съдебната власт.

АДМИНИСТРАТИВНОТО РЪКОВОДСТВО НА
СОФИЙСКИ РАЙОНЕН СЪД

Досега ВСС не е реагирал на писаниците.

Коментари

От цялата работа се разбира само едно -

че съдът е силно предубеден срещу едната от страните по делото. В цивилизования свят в такива случаи съдопроизводството се обявява за недействително и процесът започва наново.

Все пак Пик си го заслужават

Все пак Пик си го заслужават Не разбирам защо СРС дава политически или морални изяви, но ....
 's picture

Petyo9

Каква държава сме?

Имаме ли държава? Или цялата вече е частна собственост на бизнесмена Пеевски? Народе????????????...........

Казано ви е...

"Не демонизирайте Пеевски". Иван Йорданов Костов.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.