Президентът Владимир Путин обмисля да възстанови отношенията със Запада, защото санкциите и увеличаването на международни конфликти пречат на опитите му да извади от застоя руската икономика, пише кореспондентката на "Файненшъл таймс"  Катрин Хил, цитирана от Инопреса.

В навечерието на встъпването му в длъжност, което е предвидено за 7 май, Путин обмисля назначаването на бившия министър на финансите Алексей Кудрин на висок пост в новото правителство, на който той ще има задачата да засили контактите с Европа и САЩ, пише журналистката като се позовава на неназовани информирани източници.

В столиците на западни страни това назначаване може да се тълкува като знак за компромис, смята Хил.

"Най-вероятният сценарий е Кудрин да получи пост в президентската администрация", сочи служител на руското правителство. Титлата на Кудрин може да бъде нещо от сорта на представител на президента по международно икономическо сътрудничество, уточнява източникът.

"Ако Кудрин заработи в администрацията на президента или в правителството, това ще бъде знак, че има планове за някои промени в курса, включително и във външната политика, тъй като без промяна във външната политика реформи в Русия просто са невъзможни", коментира Евгени Гонмахер.

"Това би било мощен сигнал, тъй като във висшите ешалони на властта Кудрин е познат като единствения, с който на Запад ще разговарят и единственият, който предизвиква известно доверие на Запад", подчертава той.

"Хората, близки до правителството, твърдят, че Путин търси начини за сключване на сделка със Запада, за да бъде намален натиска", се посочва в статията.

Правителството твърди, че руската икономика се е приспособила към санкциите, но се вижда, че както американците използват сега санкциите, това означава, че е невъзможно да се адаптира към тях, коментират експерти.

Прогнозата на Хил за правителството е:

"Дмитрий Медведев, се очаква да остане премиер, но властта му над икономическата политика ще бъде ограничена, за да се предостави разширен контрол на Кудрин. Не е изключено Кудрин да бъде назначен за вицепремиер.