След 20-годишна доминация на мерцедес, сега на церемонията по встъпването в длъжност като президент за четвърти мандат, господарят на Кремъл се очаква да се появи гордо с лимузина руско производство, пише френското издание "Le Temps".

Като шеф на държава, която уважава суверенитета си, Владимир Путин не може безкрайно да се вози на германска кола. При това тази страна е описвана като "враг" в държавните медии, независимо че Путин продължава да я нарича "партньор".

След церемонията на 7 май, руският президент постепенно ще се раздели с Mercedes-Benz S 600 Guard Pullman и ще се качи на лимузина, кръстена "Кортеж". Тя е по идея на НАМИ - Научно-изследователски автомоторен институт. По съветско време иститутът е бил за разработка на трактори.

Стандартите за сигурност са драстични

Проектът "Кортеж", започнат през 2012 година, е глътнал 12 милиарда рубли (едно евро е равно на 76 рубли - б.р.) Контурите на автомобила напомнят на модела Phantom на Rolls-Royce. Моторът е с 12 цилиндъра и мощност 860 коня срещу 563 коня при моторите на ролс-ройсите. Засега не са известни никакви данни за "държането на пътя" на лимузината. Знае се, че тя е издържала успешно краштестовете и че е карана няколко пъти лично от Владимир Путин.

Колата е изработена с драстични мерки за сигурност под диктовката на Федералната служба за сигурност, наследнчиката на КГБ. Всички най-морени технологии за блиндиране на автомобили са използвани при производството. Тя може да издържи на всякакъв вид атака, твърдят експерти.

По стара съветска традиция

Путин ще върне старата съветска традиция генералните секретари на ЦК на КПСС да се возят на дълги черни лимузини. Отначало на ЗИС, после "Чайка" и накрая на ЗИЛ. Първият президент на Русия Борис Елцин прекъсва традицията през 1991 година, като се качва на блиндиран мерцедес.

Сега Кремъл е поръчал 14 лимузини "Кортеж", които ще обслужват президентската администрация. А през 2019 година производството ще бъде комерсиализирано и всеки ще може да си купи различен вид модел за цена около 7 милиона рубли.

Очаква се на 7 май лимузината да бъде една от големите атракции при встъпването в длъжност на Путин като президент.

Лидерите само на 9 държави в света се возят на лимузини собствено производство. Това са САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Чехия, Япония, Южна Корея и Китай. За "Кортеж" е малко пресилено да се каже, че е изцяло собствено производство, защото моторът е на Порше, а колата е сглобена като цяло в завод на Форд в Русия. Но все пак поне е произведена на руска територия, коментира "Le Temps".