Обявеното във Фейсбук решение за напускане на изпълняващия длъжността кмет на столичния район "Младост" Владимир Клисуров е политическо.

Това заяви председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков в предаването "Лице в лице" по бТВ.

Герджиков недоумявал и защо след като две години си работил в районната администрация, сега се обявяваш за некомпетентен. 

Какато е известно, Клисуров бе избран на практика насила за и.д. на Десислава Иванчева, арестувана показно в центъра на София и обвинена в приемане на подкуп в особено големи размери. Иванчева бе арестувана заедно с един от заместниците си - Биляна Петрова. В същото време посочи втория си заместник - арх. Румен Русев като инициатор на акцията срещу нея и заяви чрез адвоката си, че делегира правомощията си като кмет на третия заместник - Клисуров.

Той обаче многократно заяви, че не желае да застава начело на района, защото ресорът му е социален и не се чувства достатъчно компетентен за длъжността. А във вторник излезе със съобщение във Фейсбук, в което посочва, че смята да подаде оставка, но преди това внася в Столична община въпроси за референдум, целящ две години мораториум върху строителството. Посочва и Румен Русев като най-логичния заместник, който може да оглави "Младост".

Формално Иванчева е в отпуск и с мотива, че трябва да се спази волеизлеянието на един мажоритарно избран кмет, СОС гласува миналата седмица назначаването му.

"Г-н Клисуров е избран и посочен. След две години в управлението изведнъж да се почувства некомпетентен е странно. Оставки не се заявяват във Фейсбук, към този момент няма депозирана оставка. Придвижвани са днес преписки, подписвал е документация, така че нямам представа с какви мотиви е пуснал това заявление във Фейсбук", посочи Герджиков. 

И допълни:

"Позицията на г-н Клисуров е доста политически обагрена. Той има възможности, но заявява политически, че иска да се оттегли. Говори, че не искал да си цапа ръцете. За мен е странно, след като две години е работил с Иванчева. Фактически се опитваш да избягаш от ситуацията".

Председателят на СОС попита и защо самата Иванчева не взима отношение по казуса. 

"За мен е странно, че тя не взима отношение, нейното мълчание. Тя е човекът, който трябва да се произнесе. Тя е избран кмет, при това мажоритарно. Ако се стигне до абтикация, ние ще се съберем в СОС и ще вземем решение да посочим временно изпълняващ длъжността. Към този момент трябва да е заместник-кмет", допълни.

По думите му Клисуров има два варианта пред себе си:

"Ако той не се чувства компетентен в градоустройствените процедури, би могъл да делегира тези правомощия на другия заместник, който е архитект, или да влезе в комуникация с действащия кмет и заедно да вземат решение".

Не е вярно, че на Иванчева са делегирани повече права отколкото на други районни кметове. Делегирани са й възможности и по-скоро паралелен контрол върху строежите от 4-та до 6-та категория, каза още Герджиков.