Столичният общински съвет (СОС) избра един от заместниците на Десислава Иванчева за и.д. кмет на район "Младост" въпреки волята му. Владимир Клисуров обяви ден по-рано, че си прави самоотвод и предложи вместо него за временно управляващ кметството да бъде назначен третият заместник на Иванчева - арх. Румен Русев. Въпреки това днес СОС разгледа като извънредна точка на заседанието си въпроса и единодушно, без дебати, посочи Клисуров за и.д. Решението е било взето още вчера на председателски съвет.

Причините Иванчева, обвинена във вземане на подкуп в особено големи размери, да посочи именно Клисуров са две. Първата е, че един от тримата й заместници - Биляна Петрова бе арестувана заедно с нея при показната акция в центъра на София на 17 април и също е обвинена в престъплението. А Румен Русев бе посочен от самата Иванчева като стоящ в дъното на предполагаемата атака срещу нея.

Днес и Клисуров, и Русев присъстваха на заседанието на СОС. Самият Клисуров посочи, че не се чувства компетентен да се занимава с градоустройствени въпроси (ресорът в общината му е социален, свързан най-вече със спортните дейности, б.р.), но и че няма друг избор, освен да се примири и да изпълни волята на Иванчева и на местния парламент. Двамата с Русев обявиха, че както и досега, ще работят в екип. Русев пък допълни, че при Иванчева имало 200-300 забавени предписки по дребни случаи като изграждането на огради, на къщи или изкопни ями, които той предлагал да поеме, но тя отказвала. Сега тези преписки ще бъдат приоритетно задвижени, дадоха заявка заместниците на районната кметица.

Покрай избора на и.д. кмет обаче се завихри правен спор - легитимен ли е отпускът, който Иванчева си е пуснала, и в този смисъл може ли тя да посочва заместник по време на нелегитимен отпуск. Днес се оказа, че казус няма, защото Иванчева не е издала заповед за назначаване на Клисуров като изпълняващ длъжността, а само е посочила името му. Според СОС дори и да е имало заповед, то тя е можела да бъде издадена по време на отпуск. Така, за да спазят волята на легитимно избрания кмет (районните кметове се избират директно, не се назначават от голяма община, както бе доскоро), СОС назначи Клисуров за и.д. кмет въпреки собствената му воля.

Това не е прецедент - СОС да назначава временно изпълняващи длъжността. Прецедент е обаче, че го прави на практика насила.

На въпрос от общински съветници от левицата към кмета Йорданка Фандъкова защо е дала "извънредни пълномощия" на Иванчева да спира и контролира строежи от категория от 4 до 6, в които влизат и жилищни сгради, Фандъкова обясни, че това е честа практика. 

"Когато някой районен кмет поиска да му предоставя подобни правомощия, нямам никакви основания да му откажа. Последно такива правомощия предоставих и на кмета на район "Витоша". Категорично не отговаря на истината, че кметът на "Младост" е имала извънредни правомощия", заяви градоначалникът на Столичната община.