Протестите в Армения бяха възобновени, след като парламентът вчера блокира избора на опозиционния лидер Никол Пашинян за премиер, съобщи БТА. Демонстранти започнаха да блокират пътищата в столицата Ереван, включително шосетата към летищата. Блокирани са също автомагистралите Юг-Север и Арарат-Ереван.

Неколкостотин студенти сутринта блокираха централните улици.

"На призива ни откликнаха всички ВУЗ-ове в столицата. Настояваме (управляващата) Републиканска партия да напусне властта и да гласува за народния кандидат за премиер Никол Пашинян", заяви пред агенцията лидерът на студентското движение Давид Петросян.

Никол Пашинян призова привържениците си да излязат на улиците още снощи.

На извънредната си сесия снощи парламентът отхвърли кандидатурата на водача на протестите Никол Пашинян за премиерския пост. В подкрепа на Пашинян, който беше единствения кандидат, гласуваха 45 депутати при 53 необходими да получи мнозинство в 105-местното Национално събрание. 

Никол Пашинян след гласуването в парламента.

Опозиционер № 1 призова привържениците си да започнат гражданско неподчинение в цялата страна, след като парламентът отхвърли кандидатурата му за премиерския пост.

Пашинян се обърна към десетки хиляди привърженици, събрали се на площад в арменската столица, с призив да започнат обща стачка и да блокират пътища, железопътни гари и летища.

Той каза, че протестът ще бъде мирен, призова полицаите да свалят щитовете си и да се присъединят към неговото движение.

Пашинян води продължаващите вече седмици протести, които доведоха до оставката на Серж Саркисян. След десет години като президент той се оттегли заради законовите ограничения за президентските мандати. Тогава стана премиер на фона на промени в държавното управление, отслабили президентската власт и засилили тази на премиера.

След седмица парламентът трябва да заседава отново и ако тогава не бъде избран министър-председател, депутатите трябва да се разпуснат. Фракцията "Елк" обяви, че ще издигне отново Пашинян като кандидат за поста.