Парламентът на Армения блокира избирането на опозиционера Никол Пашинян за служебен премиер, съобщи Би Би Си. Той получи подкрепата на 45 депутати при необходими 53 гласа в 105-местния парламент и не бе избран, въпреки че беше единственият кандидат.

В своята реч пред депутатите преди гласуването Пашинян обяви, че ще се присъедини към протестиращите в центъра на Ереван, ако не бъде утвърден за служебен министър-председател.

Пашинян води продължаващите вече седмици протести, които доведоха до оставката на Серж Саркисян. След десет години като президент той се оттегли заради законовите ограничения за президентските мандати. Тогава стана премиер на фона на промени в държавното управление, отслабили президентската власт и засилили тази на премиера.

По-рано Пашинян предупреди, че ако не бъде избран, това ще доведе до политическо цунами. В негова подкрепа гласуваха всички 47 депутати от опозицията, но той имаше нужда от гласовете на поне шестима членове на управляващата Републиканска партия, които не получи.

След 7 дни парламентът трябва да повтори избора и ако отново не вземе решение - да се саморазпусне.

Днешното решение обаче отново предизвика в центъра на Ереван многохилядни протести.