Сауди Арамко (Saudi Aramco), най-голямата петролна компания в света, обяви днес, че е назначила нови членове на съвета на директорите си, включително първата жена в ръководния орган. Това е преломен момент за Саудитска Арабия и петролния сектор, където жените на ръководни позиции са малко, съобщиха световните агенции. 

Назначенията, които разширяват международния опит на компанията, са обявени на фона на плановете на саудитското правителство да пусне на борсата около 5 процента от петролния гигант при първично публично предлагане (ППП), което ще бъде най-голямото в света и се очаква в началото на 2019 година. 

Сред петимата нови членове на съвета е Лин Елзенханс, бивш главен изпълнителен директор на американската петролна компания Съноко (Sunoco) от 2008 г. до 2012 година. Другите нови попълнения са саудитският министър на финансите Мохамед ал Джадаан, министърът на икономиката и планирането Мохамед ал Тувайджри, бившият президент и главен изпълнителен директор на Шеврон Филипс кемикъл (Chevron Philips Chemical) Питър Села и Андрю Ливерис, главен изпълнителен директор на Дау кемикъл (Dow Chemical). 

Елзенханс бе определена от американското списание "Форбс" за една от най-влиятелните жени в света през 2008 година, припомня Ройтерс. Преди да застане начело на Съноко, тя е вицепрезидент в Роял Дъч Шел (Royal Dutch Shell), където работи 28 години. Между 2012 г. и юли 2017 г. е член на съвета на директорите на Бейкър Хюс (Baker Hughes), заседава и в борда на ГлаксоСмитКлайн (GlaxoSmithKline). 

Само няколко саудитски жени са назначени в управителните съвети на големи саудитски компании. Това обаче бавно се променя в консервативното кралство, където жените са подчинени на система на мъжко настойничество, в много случаи ограничаваща възможностите им да работят. 

Миналата година саудитската фондова назначи за свой председател Сара ас Сухайми, която е първата жена на този поста, както и първата жена, оглавила голяма държавна финансова институция.