В Саудитска Арабия ще се изравняват възнагражденията на жените с тези на мъжете, заяви престолонаследникът принц Мохамед бин Салман в интервю за американската телевизия CBS.

"Работим върху инициатива, която ще стартира в близко бъдеще и ще бъде насочена към разработване на норми, гарантиращи равно заплащане за мъжете и жените", каза 33-годишният принц.

Това според Мохамед бин Салман ще позволи да се увеличи делът на работещите жени в кралството, който сега е 22% от всички заети.

Принцът коментира и арестите сред елита на Саудитска Арабия от миналата година. По думите му акцията със задържането на 11 принцове и четирима министри е помогнала в държавния бюджет да се върнат около 100 милиарда долара.

"Сумата ще надхвърли $100 милиарда. Но истинската цел не беше тази или някаква друга сума. Идеята не беше да се получат пари, а да се накажат корумпираните и да се изпрати ясно послание, че всички, които са замесени в корупция, ще бъдат изправени пред закона", каза той. 

 
Принц Мохамед бин Салван води активна политика по модернизация на Саудитска Арабия. През 2016 година Рияд публикува програмата си Vision 2030 - дългосрочен план за трансформация на икономиката на кралството през следващите 15 години с цел да се избегне петролната зависимост.