Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Когато българското правителство трябваше да вземе решение дали да последва примера на по-голямата част от европейските държави и да изгони руски дипломати заради случая "Скрипал", премиерът Бойко Борисов обяви, че няма достатъчно доказателства за вината на Руската федерация. И с този мотив България реши "да запази каналите за комуникация" и не предприе никакви действия извън привикването на посланик Бойко Коцев за няколко дни в София, след което бързо го върна, за да "организира много важна изложба" в мисията ни в Москва.

Недвусмислени доказателства няма и до днес. Общественото очакване бе, че такива може да предостави Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), която проведе независимо разследване на веществото, с което бяха отровени бившият полковник от военното разузнаване Сергей Скрипал, дъщеря му Юлия Скрипал, както и сержант Ник Бейли. 

На 12 април ОЗХО публикува резюме от доклада си, в което се казва, че организацията се съгласява със заключенията на британското правителство по отношение на идентифицирането на токсичното вещество, използвано при атаката в Солзбъри. Според британските власти това е нервнопаралитичното вещество "новичок".

ОЗХО не назовава произхода на веществото и посочва само, че пълният доклад ще бъде изпратен до държавите, които са страни по Конвенцията за забрана на химическото оръжие - КЗХО. България като страна по Конвенцията също е получила пълния текст на заключенията на ОЗХО. Това е станало още на 12 април, потвърдиха от Министерство на външните работи в отговор на запитване на Клуб Z. От останалите отговори става ясно, че страната ни няма намерение да променя позицията си от "зпазване на каналите за комуникация" към по-твърда.

"Докладът е конфиденциален и държавите-страни по КЗХО следва да се въздържат от разпространяване на информация по съдържанието му", посочват от МВнР.

С мотива, че се съдържа чувствителна информация, в т. ч. за здравословното състояние на семейство Скрипал, от ведомството на Екатерина Захариева не съобщиха подробности по текста. Припомниха само, че "в разпространено от Техническия секретариат на ОЗХО открито комюнике от доклада се посочва (т.10), че резултатите от анализа на определените от Организацията лаборатории потвърждават изследванията, направени от Обединеното кралство, по отношение на вида на токсичното вещество, използвано в Солзбъри."

От Външно отказват да дадат подробности и на какво точно основание ОЗХО се съгласява напълно със заключенията на британската страна.

Малко след излизането на доклада руският министър на външните работи Сергей Лавров подложи на съмнение оповестеното от медиите тълкуване, че солидаризацията с британските заключения означава, че веществото идва от Москва. В същото време един от създателите на отровата Вил Мирзаянов твърди, че "само Русия е синтезирала и изследвала свойствата на новичок, след това го превърна в оръжие и го изпробва на полигона в Казахстан. Само тя разполага с възможността да създаде компонентите и да ги използва на място срещу мишената. Другите страни не знаят как да направят това. За целия свят новичок не съществува".

Лавров пък цитира части от секретния иначе доклад, според който "тази рецептура е била на въоръжение в САЩ, Великобритания и други страни от НАТО".

"В доклада на ОЗХО не се съдържат никакви названия "новичок". Приведена е дълга химическа формула, която, по оценките на нашите специалисти, води към вещество, разработвано от много страни и което не представлява никаква особена тайна", е руската позиция.

"Конкретният мандат по изготвяне на доклада не включва идентифициране на държавата на произход", посочват и от българското Министерство на външните работи.

На въпрос дали докладът все пак ще послужи като основание на българските власти за промяна на позицията по случая "Скрипал", оттам посочиха буквално:

"Към настоящия момент няма основания за промяна на позицията по случая "Скрипал". 

По отношение на химическа атака в сирийския град Дума, екипите на ОЗХО са вече на терен, като очакваме да бъде оказано пълно съдействие за работата им на място с цел своевременно изготвяне на доклад, казаха още от МВнР.

Коментари

Защо доклад, който не потвърждава с нищо

лъжите на кабинета на брекзитаджийкат Тереза Мей, които се пуснаха само с цел отвличане на вниманието на британската публика, трябва да промени българското решение? В доклада се твърди, че ОЗХО е съгласна с извода на ОК за някакво вещество. Не се казва обаче какво е веществото, а първоначалните лъжи, тиражирани в някои медии, че "световна организация сочи Кремъл" (браво, коригирали сте си подзаглавието в оная статия даже) се оказаха именно лъжи. Засега има нула публични доказателства за теорията за руска организация на "отравянето". Всъщност, не е ясно дори дали и кой е "отровен".

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.