Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Единствено Русия може да произвежда химическото оръжие новичок, с което бяха отровени Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания. Това обяви пред бТВ един от създателите на отровата Вил Мирзаянов.

"Единствено Русия е синтезирала и изследвала свойствата на новичок, след това го превърна в оръжие и го изпробва на полигона в Казахстан. Само тя разполага с възможността да създаде компонентите и да ги използва на място срещу мишената. Другите страни не знаят как да направят това. За целия свят новичок не съществува", заяви той пред Светослав Иванов.

Той разказа за ефектите от нервнопаралитичния агент в детайли и заяви, че не очаква Скрипал, дъщеря му и полицаят, който бил първи на местопрестъплението, да се възстановят. Според него химическото оръжие не е отбранително оръжие за защита, а за унищожението на милиони хора.

"В един момент усетих, че се занимавам с нещо престъпно. Когато в Русия настъпи времето на промените, реших да заявя открито позицията си и ме арестуваха. Русия тогава се готвеше да подпише конвенцията за химическите оръжия, но искаше тайно да запази химическите оръжия от ново поколение", разказа ученият.

Според Мирзаянов няма и черен пазар за отровата, тъй като тя е изключително опасна - десетки пъти по-силна от зарина. Само държави с изключително висок научно-технически потенциал биха могли да го произведат, добави той.

"28 години вече публично се боря с новичок. Аз участвах в създаването и в превръщането му в оръжие. Когато научих, че Скрипал и дъщеря му са отровени с това вещество, почувствах вината си. Моля за прошка, чувствам вината си за създаването на това оръжие", заяви той.

А към Путин се обърна с молба - "да разпусне Руската империя".

"Да даде свобода на моя народ, татарския народ, на другите народи в Кавказ, Яркутия. След това бихме могли да живеем дружно заедно с руснаците. За това отчасти бих могъл да му простя всичко останало", каза Мирзаянов.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.