Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) подкрепя Великобритания в заключението й, че бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са отровени с новичок. Британските власти твърдят, че само Русия може да произведе химикала.

ОЗХО не споменава името на отровата в публичното си заключение, но обявява, че се съгласява напълно с резултатите от разследването в Обединеното кралство.

"Няма алтернативно обяснение кой е отговорен - единствено Русия има средства, мотив и изгода", заяви външният министър Борис Джонсън.

Екипи на ОЗХО са посетили Солсбъри, където бе извършено нападението, 16 дни след като Сергей и Юлия Скрипал бяха намерени в безсъзнание.

"Експерти от ОЗХО посетиха две места, където двете жертви са били подложени на въздействието на отровното вещество, и са събрали проби от околната среда", заяви през миналата седмица генералният директор на организацията Ахмет Юзюмджу.

Били са взети биометрични проби от Сергей и Юлия Скрипал, както и от полицая, който е бил изложен на въздействието на същото вещество. След това, съгласно установената методика, пробите са били отнесени в лаборатория на ОЗХО и разделени на две части. Едната част от всяка проба е била предоставена на британската страна, а другата - пратена за изследване в четирите лаборатории, акредитирани от ОЗХО.

"Резултатите от анализа на лаборатории на ОЗХО на пробите, събрани от екипа на организацията, потвърждават откритията на Великобритания за вида на токсичното вещество, използвано в Солсбъри, както и за идентичността на жертвите." 

Секретният доклад, изпратен до Великобритания, съдържа всички заключения от проведеното паралелно разследване.

По-рано Русия предложи да се започне ново съвместно разследване по случая "Скрипал". Искането беше отхвърлено с 15 гласа "против" и 6 гласа "за" от изпълнителния съвет на ОЗХО.

Атаката предизвика дипломатически скандал, след като Лондон изгони руски дипломати, за които подозира, че са агенти на разузнаването, и десетки други държави го последваха.

Българското правителство не изгони руски представител, а привика посланика в Москва Бойко Коцев на консултации в София. Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да бъдат изгонени дипломати без категорични доказателства за вината на Русия.

Юлия Скрипал беше изписана от болницата и в момента е "държана на сигурно място". Състоянието на баща й обаче все още е сериозно.

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) проведе паралелно разследване по искане на Великобритания. Тя е създадена да контролира спазването на Конвенцията за забрана на химическите оръжия и всички страни, подписали Конвенцията, са членове на ОЗХО.

Организацията работи съвместно с ООН, но не е част от структурата й. През 2013 г. ОЗХО бе удостоена с Нобелова награда за мир.

Български журналист: Скрипал воскресе

"Иска ми се да ви приветствам с думите "Скрипал воскресе", обади се българският журналист Борис Анзов на първия след Великден брифинг на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Това стана няколко часа след огласяването на доклада на ОЗХО.

"Това е неуместно", отговори веднага "гласът" на руската дипломация.

Русия има редица въпроси към доклада на ОЗХО, заяви Захарова. Според нея редица положения от документа предизвикват у руските експерти въпроси. Москва няма да се доверява на каквито и да било изводи по отношение на случая "Скрипал", докато на нейни експерти не бъде гарантиран достъп до материалите от експертизата на ОЗХО, към цялата реална информация за инцидента, която има Лондон.

Коментари

Емил Станоев's picture
Емил Станоев
Емил Станоев

Защо лъжете ???

Няма никаква споненаване в доклада името на Русия !! Даже химическия агент с който са отровени не се споненава като име !!! Но не- вие сте най-големите "журналисти" и може да ръсите всякакви глупости и лъжи !!
 's picture

д-р Петрoff

Мерзавци нали?

Само цапат името на Москва... Ама помниш ли как беше с Литвиненко. Москва им казва,че не е виновна,ама гадовете посочиха дори името на отровителя. Такова недоверие към Матушката направо мирише на предубеденост.
Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

Ти какво искаш?

Химическа лаборатория да напише името на атентатора? Това е работа на разузнаването, а не на лабораториите. А британското разузнаване се изказа - РАША! И подробен доклад имаше, само че на руски слуги като нашия министър на отбраната такива секретни материали не се дават в подробности, че веднага ще изприпкат при Макаров да му ги занесат на крака.
 's picture

д-р Петрoff

Какво ли ще направи ББ?

Дали ще приеме заключението на ОЗХО или ще чака да излезе експертизата на Москва? Опс... вярно, там не се прави експертиза.

В заключението има точно едно изречение по темата.

и то е следното: "The results of the analysis by the OPCW designated laboratories of environmental and biomedical samples collected by the OPCW team confirm the findings of the United Kingdom relating to the identity of the toxic chemical that was used in Salisbury and severely injured three people. " На български, "резултатите от анализа от лаборатории, посочени от ОЗХО, на биологични проби ... потвърждават вида на използвания токсин". И толкоз. Няма "Кремъл стои зад нападение", няма потвърждение на идентичност на жертвите, няма нищо от фалшивите "новини" по-горе. Жълтинка.
 's picture

д-р Петрoff

Вместо да се правиш на "знаещ"

по-добре виж как се потвърждават заключенията на британските лаборатории и се потвърждава идентичността на агента , посочен в техният доклада. Това е то. ДИРЕКТНО СИ КАЗВАТ, ЧЕ ПОТВЪРЖДАВАТ И ЗАКЛЮЧЕНИЯТА И ИДЕНТИЧНОСТТА НА АГЕНТА. 12. The name and structure of the identified toxic chemical are contained in the full classified report of the Secretariat, available to States Parties. А по-нагоре се казва,че е идентичен с този, взет от тримата в болницата.

Спомням си, че така отричаха

Спомням си, че така отричаха и бяха невинни и за Чернобил ... та, айде стига ревахте, червени гадове, ако ви е остало поне някакво достойнство, щяхте да си замълчите, но уви ...

Чернобил беше в друга държава, троляк.

Но аз си спомням същата държава, която цвили за "отровители" днес как преди 15 години цвилеше за "химическото оръжие на Саддам, което за 45 минути може да удари Лондон" и даже размахваше епруветки с "иракски" химикали. А неколко години по-късно, мимоходом, обясни, "ама то грешка станала".
 's picture

bguenovic

"ако Русия го бе направила,

"ако Русия го бе направила, Скрипал щеше да е мъртъв", казва оня кагебач послника на Русия в БГ. каква простащина само!
Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

Това беше аргументът на бай Тошо за атентата

срещу папа Йоан Павел ІІ - "Казват, че сме искали да убием папа Римски. Ние ако сме искали да убием папа Римски, той сега немаше да е жив!"
 's picture

д-р Петрoff

Прав е Другарят "Морален победител".

Росия всегда правая. С Новичок или полоний, или рицин или самоубити милиардери, главное Росия всегда правая. Като казах полоний, та пак се сетих за Литвиненко. Тогава се доказа всичко. Даже самолета с който е превозен убиеца. Името на убиеца се знае, но Матушка не дава достъп до него. Видяхте ли,че е невинна? Е повярвахте ли, че е невинна? Ако не сте, прочетете второто изречение и ще се убедите.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.