Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът Румен Радев да отмени планираното посещение в Москва на 21 май, а премиерът Бойко Борисов да се разграничи от проявите на "Атака" заради проявите на Волен Сидеров и негови съпартийци в Крим. И дори за преосмисли участието на националистическата партия в управлението на страната. 

Това са два от призивите на Атлантическия съвет на България, разпространени в отворено писмо. От организацията за пореден път излизат с позиция заради действията на "снишаване" пред Кремъл, което се наблюдава в поведението на политици и цели институции у нас. 

 
Ето пълния текст на позицията на атлантиците:

Атлантическият съвет на България /АСБ/ многократно е изразявал тревогата и безпокойството си от политиката на българските държавни институции по отношение на Руската федерация. Редица действия на тези институции демонстрират неоправдано и необяснимо  „снишаване“ пред Кремъл, което уронва престижа на България и поражда основателно недоверие към България сред нашите приятели и съюзници в НАТО и ЕС.

В редица свои документи АСБ е предлагал отношенията с Руската федерация да се градят на  равноправна  основа, чрез устойчиви позиции изградени върху основните  принципи на международното право.

АСБ осъди отказа на правителството да излезе с ясна и категорична позиция по отношение отговорността на Руската федерация по „случая Скрипал“.

АСБ  е разочарован от липсата на ясна и  категорична подкрепа от страна на българското правителство и особено на президента на страната за мироопазващата и животоспасяваща операция на нашите съюзници САЩ, Франция и Великобритания в Сирия.

АСБ констатира, че водената т.нар. „балансирана политика” е фактически основана върху пропагандните клишета на руската антинатовска и антиевропейска пропаганда.  Кремъл води прикрита и подмолна информационна война против нашата цивилизация именно с помощта на подобни информационни изкривявания, „алтернативни факти“ и „постистини“.

А това е непосредствена заплаха за нашата национална сигурност. Тя представя нашата страна не като авторитетен и сигурен член на евроатлантическото семейство, а като „мост“, „канал” или „отворена  врата” през които свободно нахлува руската агресия срещу ЕС и НАТО. Тази политика става част от хибридната война, която Руската федерация води срещу нашия евроатлантически свят и затвърждава съществуващото мнение, че България целенасочено играе ролята на „троянски кон“ на Кремъл в НАТО и ЕС.

АСБ намира за нецелесъобразно планираното през май посещение на президента Румен Радев в Руската федерация.  Това посещение точно в този момент е не само безсмислено, но то уронва нашето национално достойнство във време, когато целият цивилизован свят осъжда руската агресивна политика в Украйна и Сирия.

АСБ призовава президента Румен Радев да отмени посещението си в Руската федерация.

АСБ поставя остро въпроса за незаконното посещение на временно окупирания от Руската федерация украински полуостров Крим от народни представители на ПГ „Обединени патриоти”, включително на заместник-председателя на Народното събрание  Явор Нотев. Тази визита е грубо нарушение на международните правила и териториалната цялост на независима Украйна, обект на неприкрита руска агресия. Тя има характер на открита политическа провокация срещу националните интереси на България и е осъдителна, както от правна, така и от морална гледна точка.

АСБ обръща внимание, че по време на тази провокационна визита народният представител Волен Сидеров е заявил, че „благодарение на партия „Атака” българското правителство е взело решение да не експулсира руски дипломати от София по случая „Скрипал”. Това негово твърдение е в сериозно противоречие с аргументите, с които правителството зае своята позиция по случая „Скрипал” и поставя под съмнение тези аргументи.

АСБ призовава премиера и ПГ на ГЕРБ да се разграничат от действията на партия „Атака“, изразила за пореден път и чрез визита в Крим солидарност с агресивната руска  политика и окупация.  Очакваме изявленията на лидера на партия „Атака” Волен Сидеров направени по време на тази визита да бъдат осъдени като национално безотговорни и уронващи международния престиж на държавата ни.

АСБ очаква от българския премиер да осмисли сериозно тази провокация и да не изключва и възможността да поиска партия „Атака” да напусне управляващата коалиция.

АСБ заявява, че бездействието по този случай ще се разглежда като доказателство за тежка и непреодолима зависимост на кабинета от афиширалата открито своите прокремълски, антинатовски и антиевропейски позиции партия „Атака”.

Атлантическият съвет на България ще продължи да следи с повишено внимание всички опити и действия на български политици  и  институции за отклоняване на страната ни от избраната евроатлантическа ориентация. Ние ще продължим да информираме българската общественост, както и правителствата на държавите членки на НАТО и ЕС, за своите наблюдения, позиции и предложения за укрепване на достойното членство на България в евроатлантическото семейство на свободните, демократични и цивилизовани народи и държави.

Управителен съвет
на Атлантическия съвет на България

Коментари

Що е то "Атлантически съюз"?

Съюза на рибарите, които ловят скумрия в Атлантическия ли?
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

Президентът на Франция Макрон

предупреди: "В Европа ще вървим напред с тези, които искат да вървят напред. Няма да приемем компромис с ценностите си заради тези, които искат да останат в периферията на историята." И застяга куфарите за Санкт Петербург.. За среща с Путин. Щото държавната Енерджи е СЪСОБСТВЕНИК на Северен поток 2.. И държи тръбите от него да стигнат и до Франция.. Пък танте Меркел - дет щяла да ходи при Тръмп, щяла да иска санкциите към Русия, да не се отнасяли за Германия. Щото немските бизнесмени - отличници в рекордните инвестиции в руската икономика, тъй искали от нея.. А ний - да сме доволни, че българските консерви и вина се предлагали на руския пазар чрез МЕТРО-Русия.. И да си кусаме резултатите от санкциите..

Е, те франсетата много ни помогнаха,

затворихме 2 гигавата ядрени мощности покрай тях, за да може да джитнат "Черна вода" на румънците. Щото руската ядрена енергетика лоша, а френската - тре хубав!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.