България е постигнала напредък по справянето с мигрантския и бежански поток, се отбелязва в нов доклад на Съвета на Европа, публикуван днес.

Специалният представител на генералния секретар по миграцията и бежанците Томаш Бьокк обаче отчита и множество проблеми в системата по приемане и интегриране на бежанците у нас.

Множество мигранти прекарват до месец в ареста, преди да бъдат преместени в бежански център, което нарушава и българските, и европейските закони. Там пък процедурата по искане на статут често се бави, тъй като не достигат преводачи и много от мигрантите дори не са наясно с правата си.

По време на разследващата мисия, проведена през ноември 2017 г., Бьокк е установил напредък по отношение на записването на децата в училище - ако през миналите години те са били едва няколко процента от пристигналите, близо една трета от тези, дошли през миналата година, имат достъп до образование.

Но липсва функционираща система за оценка на възрастта и настойничеството на непридружените деца и младежи. Бьокк отбелязва, че българските закони не предвиждат ускорена процедура за децата, и при последната промяна всъщност са намалили защитата за тях и осигуряването на бърза процедура по получаване на статут. 

Социалното приобщаване на мигрантите и бежанците в местните общности пък е забавено поради факта, че общините не носят отговорност за тях, а местните имат като цяло отрицателно отношение към тях.

Условията за живот в някои от центровете за бежанци са прилични, но в други все още липсва адекватен достъп до топла вода и отопление, пише още в доклада.