Дисциплинарната комисия на БФС прояви снисходителност към "Левски" за инцидента с ранената с бомбичка полицайка на дербито с ЦСКА-София (2:2) в сряда.

"Сините" ще играят само един мач без публика - в събота срещу "Верея". Клубът се размина с 3 срещи наказание. Явно футболният дисцип е преценил, че последствията за оперираната служителка на реда не са сериозни.

Което, както ще се убедите по-долу, е в противоречие с дисциплинарния правилник, и без това написан да може да се тълкува "и тако и вако".

"Левски" отнася възможно най-леката санкция, предвидена във въпросния правилник на БФС за сезон 2017-2018.

Така идната сряда реваншът за Купата на България с ЦСКА-София от 18:30 часа ще е с публика. Както и домакинството срещу "Ботев" (Пловдив) на 4 май, в което "Левски" готви честване по случай 75 години на Георги Аспарухов-Гунди на клубния си стадион.

Общата глоба на "Левски" - по няколко провинения, е 15 300 лв.

"Сините" са лишени от домакинство за един мач (автоматично се заменя с мач без публика) по член 37, т. 4, ал. 2. Там е записано, че санкцията е за хвърлен предмет,  "паднал извън терена и е влязъл в съпрокосновение със служебно или длъжностно лице, като е причинил нараняване".

Глобата е 4000 лв., а "служебното лице" е ранената жена, стояла във вход 1 (зад врата) между секторите "А" и "Б" на ст. "Васил Левски".

Подмината е буква в (по същия член), в която е записано наказание от 3 срещи и по 10 000 лв. (на среща), в случай, че хвърленият предмет е причинил "тежки последствия".

Следва логичният въпрос как тълкува "тежки последствия" правилникът?

“… когато има настъпили сериозни увреждания на физическите лица, довели до временно разстройство на здравето, в резултат на което се налага лечение или наблюдение на пострадалия в болнично заведение за срок от два и повече дни.”

Прогнозите, че 24-годишната полицайка ще върне зрението си на пострадалото око са добри, но възстановяването ще отнеме време и лекарите в ИСУЛ още се опасяват, че тя може да не е способна вече да упражнява професията си в жандармерията. А може и да загуби частично зрението си - риск още има.

Предстоят още операции на окото, а престоят й в болница ще отнеме време.

Решението е повече от скандално, а комисията за пореден път показа, че е съставена от страхливи хора. Освен ако просто не е изпълнила нареждане "отгоре".

Явно е, че този футболен съюз няма воля да се справя с проблемите, независимо че днес имаше "тежка" среща между шефове на централата, полицейски началници и спортния министър Красен Кралев, който вчера - не на място (и както обикновено популистки) заяви, че проблемът с футболното хулиганство нямало да се реши със затваряне на стадиони.

Чакаме да видим как ще се реши. Вече над 20 години...

Междувременно ЦСКА-София поиска оставката на цялата дисциплинарна комисия с декларация, публикувана на официалния си сайт.

Публикуваме я без редакторска намеса:

"ПФК ЦСКА официално иска оставките на всички членове на Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз начело с нейния председател Юрий Кучев.

Шокирани сме от меко казано смешната санкция, която беше наложена на Левски за опита за убийство, който направиха феновете от тяхната агитка по време на последното вечно дерби. Служител на реда беше тежко ранен, претърпя операции и му предстоят още, за да се възстанови напълно, а наказанието е само един мач без публика и 4000 лева парична глоба?!

Потресени сме от двойния стандарт, с който биват наказвани ЦСКА и Левски.

За хвърлена по единия страничен съдия монета от 50 стотинки, която никой не видя, нашият клуб беше наказан с умопомрачителна сума - 30 000 лева и затваряне на сектор "А" на "Армията". А за тежка телесна повреда на длъжностно лице вечният съперник е глобен с едва 4000 лева?!

Можем да изброим още примери, но не считаме, че е необходимо.

ПФК ЦСКА е възмутен от наложената смешна санкция на Левски с оглед на тежките последствия.

Подобни прояви на насилие отблъскват хората от стадионите. А футболът е за хората, нали?

"Още от дете" не е просто популярен рефрен. Това е песента, която пеят армейските деца по стадионите. Песента, с която те израстват, обичайки ЦСКА.

Ние искаме децата да идват на стадионите и да подкрепят любимия клуб спокойни, без да се страхуват за живота си.

За целта, прояви като тази на феновете на вечния съперник трябва да се наказват възможно най-строго.

Уважаеми господа, членове на ДК на БФС, подайте своите оставки и приемете, че взехте срамно решение по време на заседанието си днес."