Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Тами Дъкуърт, сенатор демократ от американския щат Илинойс, влезе в историята със своето новородено бебе.

Тя се появи в четвъртък в Горната камара на американския Конгрес с малката си дъщеря, ден след като институцията отмени дългогодишна забрана. 50-годишната Дъкуърт пристигна в инвалидната си количка,усмихната и прегърнала дъщеря си Майли, за да даде гласа си за избора на администрацията на НАСА. Майли - с розова бебешка шапка, - направи своя дебют в законодателния орган на САЩ едва на 10 дни.

Миналата седмица майка ѝ стана първата сенаторка в историята на САЩ, която роди по време на мандата си. Според правилата гласуванията трябва да стават лично, но родителите на новородени бебета имат много отговорности, а да оставиш бебето си само, когато е на няколко дни, е доста трудно, особено ако трябва да го кърмиш. Затова и Тами Дъкуърт реши да предприеме решителна стъпка и да доведе дъщеря си в залата. Тази идея отначало беше приета с известен скептицизъм от по-старите мъже сенатори, които се притесниха от предполагаемата инвазия на бебета. 

В сряда сенаторите все пак гласуваха да се допускат деца в заседателната зала, като според тях политика, ориентирана повече към семейството, ще бъде пример за цялата нация.

Председателят на комисията по правилата на Сената Рой Блънт обясни, че да си родител е трудна работа и затова няма нужда правилата в Горната камара допълнително да я усложняват.

"Радвам се, че приехме решение, което да е насочено към нуждите на родителите в Сената", каза той.

А Тами даже сподели снимка на приготвеното облекло на малката си дъщеря.

"Подсигурих ѝ сако, за да не нарушава дрескода на Сената", пошегува се тя.

Много от коментарите в социалните мрежи бяха, че появата на бебе за първи път в законодателния орган на САЩ е историческо.

След като гласува по кадровия въпрос на НАСА, Тами Дъкуърт беше заобиколена от колегите си, които я поздравяваха и се радваха на малката ѝ дъщеря.

Случилото се повдигна въпроса и за политиката на страната в сферата на майчинството. САЩ са единствената развита държава в света, която не предлага платена отпуска по майчинство (или по бащинство). 

Историята на сенаторката е забележителна

Тами Дъкуърт е ветеран от войната в Ирак, с два ампутирани крака.  Тя е сред 10-те американски жени, които раждат, докато са избрани в Конгреса на САЩ. Първото ѝ дете Абигейл е родено през 2014 г., докато тя е в Камарата на представителите на САЩ. 

Тами Дъкуърт минава през процедури за забременяване и с двете си дъщери. 

Сенаторката има продължителна кариера в публичния сектор. Тя е сред първите жени, които летят на бойни мисии в Ирак. Губи и двата си крака, когато нейният хеликоптер е ударен от противоракетна граната през 2004 г. Има Пурпурно сърце за военната си служба.

През 2012 г. става първата жена с увреждания, която е избрана в Конгреса, първият член на Конгреса, роден в Тайланд и първата американка от азиатски произход, избрана в Конгреса от щата Илинойс.

Преди да роди втората си дъщеря, в интервю пред "Гардиън" тя казва: "Имам усещането, че Сенатът е всъщност в 19-и век и това е доста неприятно".

На въпрос на "Чикаго трибюн" как се чувства като първата жена, която ще роди, докато е сенатор, тя отговаря: "Крайно време беше. Не мога да повярвам, че трябваше да стане 2018 г., за да се случи това. Това говори нещо за неравенството на представителството, което съществува в нашата страна".

pic.twitter.com/aUusoBJA6z

Какво ще стане, ако има 10 бебета в заседателната зала на Сената?

Този въпрос зададе сенатор Орин Хеч по време на обсъждането дали деца под 1 година трябва да бъдат допускани в залата по време на гласуванията.

"Не мисля, че е наложително", каза и сенатор Пат Робъртс за предложението, но все пак уточни, че няма да му се противопостави.

Тревогата на Хеч - какво ще стане, ако се съберат повече от 10 бебета в заседателната зала на Сената, предизвика вълна от реакции в социалните мрежи. Основно шеговити.

Все пак от Vox решиха сериозно да разгледат питането на сенатора и да обмислят какво би се случило в такава ситуация.

Най-малкото там ще бъде по-шумно. Службата по архитектура на Капитолия дори би трябвало да обмисли да увеличи броя на помещенията за майки кърмачки, за да отговори на новите нужди.

Свят, в които има 10 бебета в залата, е свят, в който в Сената очевидно има по принцип повече жени. В момента има 21 жени сенатори. В цялата история на Сената те са били едва 50. 

Свят, в който 10 бебета са в пленарната зала на Сената, може да окуражи повече жени да се кандидатират за изборни длъжности - след като разберат, че ще имат светло бъдеще, защото държавата ги подкрепя да са работещи майки и прави разумни подобрения, които да улеснят тяхната работа. 

Свят, в който 10 бебета са в Сената, може би е свят, в който мъжете участват по-активно в родителството. Мъже също стават родители, докато са сенатори, но не чуваме за това. Защото има кой вкъщи да се грижи за децата им. Ако и мъжете доведат бебета си в Сената, това ще даде възможност на бащите по-отблизо да общуват с децата си. 

И т. н.

Затова всъщност не е никак лошо в Сената да има 10 бебета.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.