След като вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова се закани да предложи фиксиране на депутатската заплата, днес се зае да претвори заканата си в реалност. И я фиксира на 2976 лева. Нинова обяви, че внася проект за решение на Народното събрание в тази просока, както и за орязването на прословутите депутатски ваканции и свеждането им до официалните за цялата страна почивни дни, които се гласуват от правителството в края на всяка година за следващата.

Едно такова предложение би се отразило на възнагражденията и на премиер, и на президент, чийто месечни възнаграждения са обвързани с тези на народните избраници.

Депутатската заплата е равна на три средни брутни заплати в обществения сектор за последния месец от тримесечието и се индексира на всеки три месеца. В момента народните избраници получават 3540 лева. Те обаче получават "надбавки" заради участия в комисии, за това дали са председатели на парламентарни групи, шефове или зам.-шефове на комисии. По-големи надбавки получават и заместник-председателите на Народното събрание, както и самият председател. Процент отгоре депутатите получават и за трудов и професионален стаж, както и за придобити научни степени.

Полагат им се и 2/3 от месечното им възнаграждение, които по правило трябва да покриват разходи, свързани с работата им - сътрудници, консумативи и пр. Тези 2/3 обаче Нинова няма да отнема от народните представители.

Общо 19 администрации ще се повлияят от предложението й (ако, разбира се, изобщо бъде прието). Сред тях и заплатата на министър-председателя, както и тази на държавния глава. Така например възнаграждението на президента е двойно на депутатското, или около 7000 лева. Той също получава процент отгоре за стаж.

Премиерът взема 55% отгоре над депутатската, в случая - малко над 5300 лева.

Като аргумент за предложението си Нинова попита кой средностатистически работещ човек получава индексация на заплатата си на всяко тримесечие.

Нинова смята също така, че народните избраници трябва да почиват заедно с всички останали служители в държавния сектор - на официално обявените дни. Сега, с приемането на правилника, депутатите си гласуват фиксирани лятна, зимна и великденска ваканция, които сумарно са в пъти повече от официалните почивни дни, обявени от правителството.

В същото време обаче народните избраници нямат право на годишен отпуск, както всеки трудещ се в частния и в държавния сектор, и ако отсъстват, трябва да получат "извинителна бележка" за съответния ден от председателя на парламентарната група и от председателя на парламента. Но по традиция през август парламентът не работи, тъй като приключва работа в края на юли.

Днес Нинова не спомена за компенсация чрез добавянето на право на отпуск.

На въпрос как ще коментира позицията на бившия председател на партията и парламентарен шеф Михаил Миков, че предложението е популистко, Нинова отсече:

"Казвам се Корнелия Нинова, а не Михаил Миков, и провеждам политиката на новото ръководство на партията такава, каквато я виждам."

На въпрос дали БСП ще бъде така активна и по отношение на отдавна дебатираното, но така и неосъществено намаляване на партийната субсидия, соцлидерката бе лаконична: "Готови сме да отворим този разговор."

В момента партийната субсидия за година се равнява на 11 лева за получен глас на избори.