Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Какво се случва с един самолет, когато е време да бъде пенсиониран и да слезе от небето за постоянно? Има изненадващ брой възможности, разказва Си Ен Ен, представяйки работата на Air Salvage International, компания, която се занимава точно с тази дейност.

Компанията разглобява около 730 самолета годишно, като средната им възраст е около 18 години. Когато един самолет бива дерегистриран, от легална гледна точка става отпадък и трябва да бъде обработен по определен начин.

Двигателите първи се свалят.

Двигателите например са все още много ценни и могат да бъдат препродадени цели или на парчета. Части от корпуса пък отива директно за рециклиране. Понякога самолетни части се съхраняват за известно време, докато се реши какво да се прави с тях.

Универсални части като тези щипки за колани могат да бъдат почистени и ползвани в друг самолет.

Някои обаче заживяват алтернативен живот, без да губят корпуса си.

Този Боинг 747 например се превръща в хотел директно на летището в Стокхолм "Арланда".
В хотела "Джъмбо Стей" има 35 малки стаи, като една от тях е с най-добрата гледка - тази в кабината на някогашния самолет.

Други се превръщат в интериорна украса:

Този руския "Илюшин II-14" се е превърнал в централната атракция на ресторант с авиационна тема на летището в Цюрих, Швейцария.

Коментари

всички знаем какво става -

предлагат ги на цената на нови на Бойко и на Цецо - за нашите ВВС.
бай Хyй's picture
бай Хyй
Бай Иван

Шишковците знаят какво да правят

Когато самолетите са за бракуване, започват да се плащат милиони на руска компания от държавния бюджет и да се пълнят джобовете с комисиони!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.