Днес Марк Зукърбърг се завърна за втория ден от изслушването си пред Комисията по енергетика и търговия в Камарата на представителите на САЩ. Той призна, че неговите лични данни във Facebook са част от разпространената информация от "злонамерени трети лица" - едно от които е и "Кеймбридж Аналитика". Това бе в отговор на един от острите въпроси на представителката Анна Ешу.

Тя също така директно попита Зукърбърг дали изпитва "морална отговорност" за начина, по който платформата е довела до "нарушение на демократичните принципи" с намесата си в президентските избори в САЩ през 2016 г. - въпрос, на който той даде положителен отговор. 

На въпроса дали Зукърбърг има готовност да промени настройките за сигурност по подразбиране, за да включват по-висока степен на сигурност за потребителите, той не даде ясен отговор. Неговата реакция бе подобна и след въпрос дали той би сменил бизнес стратегията на компанията.

Една от повтарящите се реплики на Facebook създателя бе, че потребителите имат възможността да контролират количеството информация, която те споделят на платформата, по време на всяка една стъпка от процеса на качване на лични данни. Той бе помолен също така да предостави повече информация във връзка с два от вчерашните въпроси - начина, по който потребителските условия към платформата са формулирани, и проследяването на информация, дори когато потребителите не са на линия. 

В своето встъпително изявление той не пропусна да отбележи отново, че се е опитал да създаде една "идеалистична и оптимистична" компания, целяща да свърже всички хора по света. Зукърбърг допълни, че като неин главен директор той носи отговорност да насърчава "позитивни връзки" между потребителите на Facebook, както и да гарантира, че инструментите в платформата  биват използвани по "правилния" начин.

Конгресмен Дейвид Лобсак зададе ключов въпрос - би ли съществувал Facebook, ако не продаваше данните на потребителите. Зукърбърг за пореден път отбеляза, че не "продават" данни, но призна:

"Не, не бихме съществували, ако не пазим данните, които потребителите ни избират да споделят."

В отговор на въпрос на друг представител изпълнителният директор отбеляза, че ако някакви данни не са във файловете, които всеки потребител може да свали, социалната мрежа не ги пази.

На въпрос на Питър Уелч дали потребителите трябва да имат право да изтрият или редактират данни, които компаниите притежават за тях, Зукърбърг отговори:

"Това би било интересен дебат."

Майкъл Бърджис от Тексас попита дали средният потребител би разбрал условията за ползване на външни апликации към социалната мрежа, като програмата, изтеглила данните на 87 млн. души.

"Мисля, че ако някой иска да знае, ще може", отговори Зукърбърг.

Той обаче призна, че Facebook пази данни за браузването, но само за известно време - после ги трансформира в данни за рекламодателите. 

На въпрос дали ще съди Cambridge Analytica или университета в Кеймбридж, той отбеляза, че това ще се обсъжда в бъдеще, но заяви, че трябва да се провери "дали става нещо лошо" в Кеймбридж, тъй като те не са знаели в детайли за работата на Коган, произхождащ от техен проект.

Защо да не се приемат правила за реч на омразата по Първата поправка - за свободата на словото, попита републиканецът Джеф Дънкан.

"Речта на терористите може да бъде защитена от Първата поправа, а не искаме тя да се разпространява в Интернет", отбеляза Зукърбърг.

Друг представител поиска Зукърбърг да зяви готовност, че сте си сътрудничи с властите

"Аз не искам Интернет да бъде регулиран като услуга, някои тук искат, но според мен това е лошо. Ще спре иновациите, не можеш да регулираш морала. Но може да ни помогнете, да работим с законите, вие обичате Америка, нали?", попита той изпълнителният директор.

Зукърбърг потвърди, че ще вземат мерки.

Конгресмените са малко по-резки със създателя на Facebook. Той обаче е невъзмутим и умело избягва всеки въпрос, на който не иска да отговаря. Акциите на компанията му отново показват ръст, но засега по-скромен - 1,79%.