Холандските депутати приеха днес декларация, която изисква правителството да поеме инициативата за приемане на европейски Закон "Магнитски", съобщи EUobserver.

Първият такъв закон бе приет през декември 2012 г. в САЩ. Той носи името на руския адвокат Сергей Магнитски, разкрил мащабна данъчна измама и хвърлен в затвора, където умира при неясни обстоятелства. Законът налага финансови и визови санкции върху отговорните за смъртта на юриста. Четири години по-късно американските конгресмени приемат закона да разшири обхвата си и да санкционира нарушители на човешките права и замесените в корупция по целия свят.

Генералните щати на Холадния (парламентът) предлагат европейският закон да се отнася за целия свят. Процедурата трябва да бъде задвижена в следващите пет месеца.

Вносителят на предложението, депутатът Питер Омциг, коментира пред EUobserver, че Холандия може да получи подкрепата на Балтийските страни (всяка от които е приела свой Закон "Магнитски") в Съвета на Европейския съюз. Това е необходимо, за да се окаже достатъчен натиск върху Еврокомисията, която трябва да направи съответното законодателно предложение.

В края на 2017 г. Европейският парламент призова Естония, която тогава беше председател на Съвета на ЕС да поеме инициативата, но отговор от Талин не последва. Евродепутатите отправят такива призиви от години, но досега без резултат.

Историята на руския адвокат вдъхновява приемането на закони или поправки освен в САЩ и в Естония, Литва, Латвия, Канада и Великобритания.

Европейският съюз обаче, въпреки многото призиви, все още не е приел подобен закон.

През ноември 2017 г. 21 евродепутати изпращат писмо до Естония с призив страната да инициира приемането на европейски закон “Магнитски“. Депутатите са водени от бившия премиер на Белгия и лидер на групата на либералите Ги Верхофстад и са от различни политически групи.

Законодателните процедури на Европейския съюз не позволяват на евродепутатите сами да предложат проект – Европейската комисия държи монопола за подготвяне на нови закони. Европейският парламент може да приема само необвързващи резолюции, които призовават другите европейски институции към действие.

През април 2014 г. Европарламентът приема такава резолюция, която предвижда замразяване на авоарите на 32-ма руски държавни служители и техните семейства, свързани с убийството на Сергей Магнитски и последвалото му прикриване. Документът призовава Съвета на министрите да одобри черния списък и да забрани влизането на виновните в Евросъюза.

Тогавашната върховна представителка на Европейския съюз по външна политика Катрин Аштън не предприема действия. Федерика Могерини, която сега заема същия пост, също не е изразила готовност да предложи приемането на европейски Закон "Магнитски".

Цветан Василев и американският Закон "Магнитски"

През август стана ясно, че българският банкер Цветан Василев е ангажирал вашингтонската кантора JWI Inc, която трябва да му помогне да кандидатства за третиране по глобалния закон “Магнитски“. 

Адвокат на банкера е американецът Джоузеф Огъстин, който работи за кантората, с която Василев е подписал шестмесечен договор за 50 000 долара. В защита на Василев действа и видният американски политик и дипломат Бил Ричардсън, който поиска санкции срещу българския главен прокурор Сотир Цацаров и депутата бизнесмен Делян Пеевски в статия, публикувана в специализираното издание The Hill, отразяващо работата на Конгреса.

Срещу Василев има отправени обвинения за пране на пари и присвояване, свързано с фалита на КТБ, където той беше мажоритарен акционер. България издирва Василев с червена бюлетина на Интерпол за "злоупотреба в особено големи размери, представляваща особено сериозен случай".