Американското финансово министерство наложи санкции на чеченския лидер Рамзан Кадиров по закона "Магнитски". Освен него още четирима души са добавени към черния списък.

Рамзан Кадиров е близък до руския президент Владимир Путин, който подпомага издигането му след смъртта на баща му Ахмат Кадиров. Чеченският лидер е обвинен в нарушаване на човешките права.

Пореден негов политически опонент е убит наскоро, мотивираха се от Държавния департамент на САЩ за санкциите. Кадиров е известен с жестокостта си и по време на управлението му са извършени безброй убийства на политически противници.

"Гордея се с това, че съм в черния списък на американските специални служби. Всъщност САЩ не могат да ми простят за това, че посветих целия си живот на борбата срещу чуждестранните терористи, сред които са и копелетата на американските специални служби", реагира Кадиров в профила си в Инстаграм.

По закона "Магнитски" се санкционират хората, отговорни за убийството на руския адвокат Сергей Магнитски, както и нарушители на човешките права в Русия.

Кадиров е санкциониран заради нарушенията на човешките права, а останалите четирима души са свързани с убийството на адвоката.

Сергей Магнитски защитава интересите на Уилям Браудър, който е най-големият чуждестранен инвеститор в Русия, докато не прекратява работата си там. Магнитски разкрива мащабна схема за данъчни измами, чрез които с помощта на руските власти са откраднати 230 милиона долара от Браудър. Без обяснение адвокатът е задържан и след месеци мъчения в затвора, където се разболява тежко, той е убит.

След убийството на Магнитски, Уилям Браудър започва кампания за приемането на закон, който да санкционира отговорните за смъртта на адвоката и негов приятел, както и всички нарушители на човешките права в Русия и замесените в мащабни корупционни схеми. Сега под санкции по закона "Магнитски" попадат общо 49 души. По-късно е приет и глобален закон "Магнитски", който е насочен срещу нарушители на човешките права навсякъде по света.

Защита по глобалния закон "Магнитски" потърси и банкерът Цветан Василев. Той е ангажирал адвокатска кантора във Вашингтон, а в негова защита действа дипломатът Бил Ричардсън. Той поиска санкции срещу българския главен прокурор Сотир Цацаров и депутата Делян Пеевски.

Своя версия на закона "Магнитски" приеха Канада и Литва.

Санкциите по закона включват забрана за влизане в САЩ и замразяване на всички техни активи. Забранява се американски граждани да имат бизнес отношения със санкционираните.

"Финансовото министерство ще държи отговорни винонвите за смъртта на Сергей Магнитски, включително и тези с роля в заговора и измамата, които той разкри", казва директорът на Бюрото за контрол на чуждестранни активи към министерството Джон Смит.

Санкциите по закона "Магнитски" предизвикаха изостряне на отношенията между Москва и Вашингтон. Президентът Владимир Путин прокара закон, който забранява на американци да осиновяват руски деца като контрамярка, с което си навлече остри критики.

Въпреки санкциите адинистрацията а Доналд Тръмп иска да запази добрите си отношения с Москва, стана ясно по време на пресконференция на Държавния департамент при обявяването на новите попълнения в черния списък.

"Смятаме, че една Русия, която се грижи за човешките права на своите граждани, ще бъде дори по-ефективен партньор", заяви служител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс.

По време на разследването за руската намеса в американските президентски избори, стана ясно, че синът на президента Тръмп се е срещнал с руската адвокатска Наталия Веселницкая. Според Браудър, който свидетелства пред разследващата комисия в Сената, истинската цел на срещата е договаряне на помощ за спечелване на изборите срещу отмяна на закона "Магнитски". От новите санкции стана ясно, че законът няма да бъде отменен, поне засега. САЩ обаче очевидно смекчава риториката си срещу нарушаването на човешките права в Русия.