Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Съветът за електронни медии (СЕМ) санкционира БНТ с 3000 лева заради показания в ефир среден пръст от програмния директор и водещ на публицистичното предаване "Още от деня" Емил Кошлуков.

Това съобщи в профила си във Фейсбук членът на СЕМ Иво Атанасов. Решението все още не е качено официално на сайта на СЕМ.

"Днес санкционирахме с 3000 лв. БНТ за показания в ефир от Кошлуков среден пръст. Защо толкова късно, ще кажат някои? Защото има законова процедура, която трябва да се извърви. Извършва се наблюдение, съставя се акт за установяване на административно нарушение, поканва се в определен срок доставчикът да го подпише, той го подписва с възражения, които представя писмено в посочения от закона срок, после актът се внася за разглеждане на заседание на СЕМ и се превръща в наказателно постановление, ако събере поне три гласа от общо петима членове на СЕМ", описа дългата процедура Атанасов.

"За" глобата са гласували четирима от четирима от членовете на регулатора. Тя ще трябва да бъде платена от телевизията, тоест от парите на данъкоплатците, а не от самия Кошлуков.

Кошлуков си позволи да покаже среден пръст в ефир в предаването от 9 февруари. Жестът бе демонстриран в компанията на бившата министърка на екологията Нона Караджова и на Борислав Сандов от "Зелените", който е и активист от протестите за защита на Пирин. Двамата бяха в студиото по темата за националния парк и продължаващите протести. Част от хората от осмото поред шествие в четвъртък стигнаха до БНТ, недоволни от начина, по който обществената телевизия отразява протестите. 

В кадрите, излъчени в предаването от протеста пред БНТ, се виждаше, че човек държи в ръка листовка, на която е изобразена ръка със специфичната конфигурация от пръсти. Във видеото се чу и глас от протеста - неперсонифициран, който скандира нецензурни думи по адрес на националната телевизия, съдържащи обидна дума, означаваща част от мъжката анатомия.

Съвсем в края на разговора със Сандов, последният каза, че се надява БНТ да отразява обективно протестите. В резултат Кошлуков сви пръсти по специфичния начин, при който само средният стърчи, илюстрирайки: "А този знак ще го има ли...", обръщайки се към Сандов.

След разразилото се обществно недоволство генералният директор на БНТ Константин Каменаров обеща, че Кошлуков ще поднесе публично извинение. Което той направи - "с половин уста".

 
Журналисти в БНТ се чудят дали водещият няма да плати глобата от собствените си авоари, предвид факта, че не успя да овладее реакцията си.

Коментари

Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

И къде отива глобата ?

И къде отива глобата ? В републиканския бюджет, някъде по сметките на НАП. Така че, "заглавието е дървено" ... да не казвам каква е главата която го е съчинила.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.