Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин дадоха символичен старт - чрез видеоконферентна връзка, на строителството на първата АЕЦ в Турция, която ще изгради руската държавна компания "Росатом". Путин, за когото това е първа визита в чужбина след преизбирането му за нов президентски мандат, заяви, че първият блок на АЕЦ "Аккую" ще бъде пуснат през 2023 година, за 100-годишния юбилей от основаването на Турската република.

"Пред нас стои амбициозната задача да пуснем първия енергоблок през 2023 година, по случай 100-годишнината от основаването на Турската република. Заедно с президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган се договорихме, че ще направим всичко, за да изпълним тази задача“, заяви Путин.

Той изрази увереност, че "работата на добре сработените руски и турски специалисти ще позволи да се изпълнят в срок всички набелязани планове и успешната реализация на този проект ще стане един от символите на динамичното и постъпателно развитие на руско-турското взаимодействие, партньорство и приятелство". Руският президент подчерта, че Русия е един от признаните лидери в областта на мирния атом, а строителството на АЕЦ "Аккую" е основа за атомната промишленост на Турция.

"Създаваме нов отрасъл. Турция е високоразвита в техническо и икономическо отношение държава, но това е нов етап в развитието на икономиката й“, заяви руският лидер.

Путин обеща АЕЦ "Аккую" да бъде сигурна и екологична. Тя ще има четири енергоблока, всеки с мощност от 1200 мегавата, а стойността й надхвърля $20 милиарда. 

"Изминахме дълъг път. Днес АЕЦ "Аккую" стана символ на нашето сътрудничество и показател за неговото ниво", заяви Ердоган. Сред другите руско-турски проекти, които са доказателство за това високо ниво на сътрудничество и здрави двустранни връзки, турският президент назова газопровода "Турски поток" и доставките на руски зенитно-ракетни комплекси С-400. Русия поддържа постепенно и частично сваляне на визовите ограничения, които бяха отново въведени след като Турция свали руски боен самолет през 2015 г

В навечерието на церемонията турската Агенция по атомна енергетика издаде лиценз за строителство на първия блок на АЕЦ "Аккую", а руският министър на енергетиката Александър Новак съобщи, че проектът е получил статут на стратегическа инвестиция. РИА Новости отбелязва, че "Аккую" е първият в света проект за АЕЦ, който се реализира по модела BOO (build-own-operate - построй-владей-експлоатирай). В съответствие с този модел, Русия ще построи централата, ще е неин собственик и ще я експлоатира.

Утре разговорите на Путин с Ердоган продължават, но към тях ще се присъедини и президентът на Иран Хасан Рохани. Освен енергетика, темата е Сирия и конфликтът там, който от 2011 г. насам доведе до 3 милиона бежанци в Турция и други няколко милиона, разселени по цял свят.

Само през 2017 г. Путин се срещна с турския президент осем пъти. 

Коментари

Jack Daniels's picture
Jack Daniels
Jack Daniels

Като се съберат ще е супер

Като се съберат ще е супер няколко крилати ракети да паднат случайно върху сградата

Нет человека, нет проблем,

казало представителчето на "демократичната общност" и се прекръстило като добър християнин.

Строителството на ядрени централи

от нашите "по-глупави" съседи стана възможно едва след като нашите "умни и красиви" демократи съсипаха нашата ядрена енергетика. Съсипията почна с правителството на Попов, в което някой си Иван Костов остави полупостроената втора ЯЕЦ "Белене" да се руши. Пак тогава за първи път бяха спрени 1 и 2 блок. Замалко. Филип Димитров реши да ги пусне наново, защото режимът на тока не беше приятна опция, а и доларите от износ на "излишния" ток не бяха за изхвърляне. Костов обаче беше избран за втори път и кандиса да унищожи завинаги ядрената енергетика - като обърна неангажиращите "меморандуми" в договори за затваряне. Самият Костов затвори два реактора, а "царското" правителство доизпълни антибългарската стратегия докрай, като се съгласи на график за затварянето на другите два. С това, стратегическото положение на България като главен производител, доставчик и балансьор на балканската енергийна промишленост си отиде. Разбира се, тази синхронна контрабългарска акция на Костов и Симеон уби голяма част от стратегическия смисъл на "Белене". Нашите "глупави" съседи, освободени от конкуренцията на евтина българска ел. енергия благодарение на националното предателство на "демократите", започнаха да развиват ядрена индустрия. Румънците построиха (редовно авариращата) "Черна вода", Турция разви несъществуващия си дотогава ядрен сектор и скоро ще произвежда. Странно защо - българските "експерти" по всичко, спосорирани от запад и досега предричат фалити и скъпа енергия, които кой знае защо не се случват. Опитът на Станишевия кабинет да рестартира втората ЯЕЦ имаше нелоши шансове да върне стратегическата инициатива в ръцете на България- това беше и причината за участие на западни инвеститори. За съжаление, следващото "дясно-демократично" управление на Борисов зарови в корупция около проекта 600 милиона евро, които след това прехвърли на нас със заем. Последиците от демократична идиотщина на държавно равнище бяха пагубни. Последствията им обаче са все още отдалечени във времето - от тях ще бягат навън децата на днешните умни и красиви.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.