Президентът на Русия Владимир Путин ще присъства на първата копка на първата атомна електроцентрала в Турция, която ще се строи от руската държавна компания "Росатом". Путин е на двудневна визита в Турция, а през втория ден е планирана тристранна среща на държавния глава на Русия с президентите на Турция и на Иран - Реджеп Тайип Ердоган и Хасан Рохани, относно ситуацията в региона и продължаващия седма година конфликт в Сирия.

Турската АЕЦ "Аккую" ще бъде построена в близост до пристанище Мерсин в Средиземно море. Капацитетът й е да произвежда 35 милиарда киловатчаса електроенергия - количество, достатъчно да задоволи нуждите на мегаполиса Истанбул от електричество. Стойността на проекта е около $20 милиарда.

АЕЦ "Аккую" ще се състои от четири енергоблока с мощност от по 1200 мегавата всеки. Турски фирми ще участват с дял от 35-40% в проекта, чийто принос за турската икономика се изчислява на 6-8 милиарда долара. Централата ще покрива 10 на сто от нуждите на Турция от електричество и ще осигури постоянна заетост за неколкостотин души.

Първият енергоблок на АЕЦ "Аккую" се очаква да започне да произвежда електроенергия през 2023 г., а останалите ще бъдат въведени в експлоатация през интервал от една година. 
Междуправителственото споразумение за изграждане на АЕЦ "Аккую" бе подписано от Турция и Русия през 2010 г., припомня Анадолската агенция.

По време на президентската визита в Анкара ще се състои и седмото заседание на руско-турския Съвет за сътрудничество на високо равнище. Според официалното съобщение на Кремъл, на него: "Ще бъде разгледано състоянието и перспективите на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, хода на реализацията на стратегическите проекти, в частност в областта на енергетиката. Планира се да бъдат засегнати актуални регионални и международни теми, включително съвместната борба с тероризма и ситуацията в Сирия".