Губернаторът на Кемеровската област Аман Тулеев е подал оставка пред президента на Руската федерация Владимир Путин, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на администрацията на областта. В съобщението се посочва, че той се оттегля "по собствено желание".

73-годишният Тулеев ръководи Кемеровската област от 1997 г. В миналото е имало нееднократни слухове, че той ще напусне поста.

Миналата година той претърпя операция на гръбначния стълб и до декември бе в болничен отпуск. Последната информация за негова оставка се появи след пожара в търговския център "Зимната вишна" в Кемерово в Сибир. 

Във видеообръщение на сайта на администрацията си самият Тулеев обяснява, че няма моралното право да остане губернатор "с такъв тежък товар" от "страшната трагедия" на 25 март. 

При пожара в Кемерово загинаха 64 души, от които 41 деца. Следователите констатираха крещящи нарушения, в резултат на които деца са се оказали блокирани в заключени кинозали, системата за предупреждение на клиентите не е била включена, а алармената система е била повредена.

По-късно пресслужбата на Кремъл съобщи, че Владимир Путин е приел оставката на Тулеев.

За временно изпълняващ длъжността ръководител на областта е назначен вицегубернаторът Сергей Цивилев.