Вчерашният митинг в Кемерово, свикан заради смъртоносния пожар в търговския център, е бил планирана акция, целяща да дискредитира властта и най-вече губернатора Аман Тулеев.

Това заяви вицегубернаторът на областта Владимир Чернов, цитиран от Интерфакс.

64-ма души, от които 41 деца, са официално жертвите на пожара в търговския център "Зимна вишна", избухнал на 25 март. Местни активисти обаче твърдят, че властите занижават броя на загиналите, които може да са стотици.

Вчера хиляди жители на Кемерово излязоха на спонтанен митинг пред сградата на областната управа, докато там се провеждаше заседание, ръководено от президента Владимир Путин.

В протеста участвали много "подгрети" младежи, смята Чернов.

"До мен имаше няколко момчета, които се държаха абсолютно неадекватно, понякога даже не разбираха какво викат, за какво вдигат ръце. И когато питаха кой има пострадали роднини, ръце вдигаха едва ли не 500 души. Това вече трябва нещо да говори", каза зам.-губернаторът.

Според него Тулеев постъпил съвсем правилно, като не дошъл на митинга вчера след трагедията.

Само 20-30 на сто от хората били отишли там да изразят съчувствие.

Участниците в протеста вчера поискаха оставка на кемеровския кмет Иля Середюк и на губернатора Аман Тулеев.

Зам.-министърът на извънредните ситуации Владлен Аксьонов съобщи днес пред журналисти, че безследно изчезнали няма. Открити са останките на 64-ма души Досега са идентифицирани 27.

Днес жителите на Кемерово се прощават с част от загиналите в търговския център. 13 души ще бъдат погребани днес на 4 гробища в града.