Нови обвинения ще бъдат повдигнати за трагедията в търговския център "Зимна вишна" в руския град Кемерово, която по официални данни отне живота на 64-ма души, 41 от които деца.

Днес беше арестувана генералната директорка на компанията собственик на компекса в Кемерово Юлия Богданова, съобщи "Интерфакс". Домът й е обискиран и скоро ще й бъде предявено обвинение за нарушаване на изискванията за пожарна безопасност, довели до смъртта на две и повече лица, заяви представителката на следствения комитет Светлана Петренко, цитирана от ТАСС.

Според разследването Богданова е получавала нееднократно сигнали за дефектите на противопожарната система в сградата, но подчинените й твърдят, че винаги ги игнорирала.

Обвинения ще бъдат повдигнати и на ръководителката на държавната инспекция по строителен надзор в Кемерово, съобщи Нюз.ру. Танзиля Комкова ще бъде обвинена в злоупотреба с правомощия.

Според разследващите тя не е предприела мерки, за да спре експлоатацията на сградата, в която се помещава търговският център, въпреки че е била построена без съотвените разрешения. Комкова ще бъде обвинена и в корупция. Заплашват я до 10 години затвор.

Комкова е назначена за ръководител на държавната инспекция по строителен надзор от губернатора на Кемеровска област Аман Тулеев през септември 2010 г.

Граждани на Украйна отдадоха почит на жертвите на трагедията.

По-рано стана ясно, че по време на пожара вратите на киносалона, където имало много деца, били блокирани, а системата за безопасност в цялата сграда на практика не е функционирала.

Системата за оповестяване след получаване на сигнал за пожар е била отключена от частен охранител. Повечето хора от персонала са избягали, като са оставили на произвола родителите и децата. Първи са избягали тези, които е трябвало да отговарят за сигурността, за организацията на евакуацията, разказа шефът на Следствения комитет Александър Бастрикин. 

Досега обвинения са повдигнати на петима души - на мениджъра на търговския център Надежда Судьонок, на директора на компанията, отговорна за пожарната безопасност на "Зимна вишна", Игор Полозиненко, на служител на фирмата, пряко отговорен за изправността на противопожарната аларма, на служител на частна охранителна фирма и на техническия директор на компанията собственик на "Зимна вишна" Георгий Соболев. И петимата са в ареста.

Възпоменателно шествие в столицата на Чечения Грозни.

Междувременно руските медии съобщиха, че Кремъл няма да уволни Тулеев, чиято оставка беше поискана от близките на загиналите при пожара. Той не отиде на мястото на трагедията с аргумента, че кортежът му ще предизвика задръстване. Руският президент Владимир Путин заяви, че преди да се решава въпросът за оставки, трябва да се установят виновните.

Тулеев и заместниците му са дарили еднодневните си надници на семействата на 7 от загиналите при пожара, съобщи сайтът на кемеровската администрация. Властите отчетоха, че по сметките на близките постъпват дарения от трудови колективи, търговски фирми и граждани от Русия и от цял свят и до момента в благотворителната сметка са събрани 24.3 млн. рубли (около 341.4 хиляди евро).

Атаките в социалните мрежи идват от Украйна и Турция

Говорителят на Путин - Дмитрий Песков, опроверга вчера слуховете за повече от 64 жертви при пожара в Кемерово. Според различни твърдения цифрата на загиналите достигала близо 300 души.

"Естествено в емоционална среда много бързо се разпространяват слуховете, че загиналите са много повече. Клюките от уста на уста са обичайни при трагични ситуации. Не мина и без мошеници", заяви Песков на среща със студенти. "В социалните мрежи имаше атаки, лесно установихме откъде идват – от Украйна и от Турция."

Той се опита да оправдае изказванията на губернатора с "мъка и емоции" и призна, че на площада в Кемерово е имало над 2000 души протестиращи заради трагедията. Тулеев обвини протестиращите, че са политически мотивирани.

"Путин е много конкретен и прагматичен лидер. Ако му задават въпроси, той се запознава и дава обещания. Той е много далече от популизма. С тълпа от няколко хиляди души човек не може да говори в стила на Путин“, обяснява Песков според стенограмата от разговора, публикувана от "Ехото на Москва".

Той добавя, че президентът е отишъл в моргата и е говорил с инициативната група, която бе пусната да провери броя на жертвите след слуховете, че са много повече от официално обявените 64. Има обаче десетки хора, които все още се издирват.