Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Години наред развлекателният комплекс "Зимна вишна" работел в руския град Кемерово, макар и без съответните разрешения за пускане в експлоатация. Това стана ясно след пожара в комплекса на 25 март, при който загинаха 64-има души, от които 41 деца, в Русия бе обявен траур, а в града стотици хора се събраха на спонтанен протест срещу местната управа и огромната корупция. Петима са задържани.

 

Министерството на извънредните ситуации в Русия (МЧС) не е съгласувало специалните технически условия, необходими за въвеждане в експлоатация след това реконструкция на търговския център "Зимна вишна" в Кемерово, заяви главният държавен инспектор по пожарен надзор към министерството Ринат Еникеев.

"През 2013 г. към Министерството на извънредните ситуации се обърна организация за съгласуване на специалните технически условия за търговско-развлекателния център "Зимна вишна". При разглеждане на представените проектни решения от МЧС отказаха съгласуването им, тъй като те не отчитаха изискванията за противопожарна безопасност на обекта", заяви Еникеев.

Излиза, че макар и несъгласувани, пет години превърнатата в подобие на мол бивша сладкарска фабрика си е работила и печелила, без никой да й попречи. 

Проверка на "Зимна вишна" трябвало да има през 2016 г., но заради ваканцията за малкия бизнес не се случила, казва по-рано Еникеев. Данъчната ваканция не освобождава частните предприемачи от задължението им да осигурят безопасността на хората, заяви президентът Владимир Путин, който пристигна на посещение в Кемерово. "Ваканцията си е ваканция и няма отношение към безопасността. Какво общо има тук данъчната ваканция?", цитира ТАСС думите му.

През 2013 г. администрацията на Кемерово разрешава бившата фабрика за сладкарски изделия да се преобразува в търговски център - "видимо, с големи нарушения, в това число и строителни", заяви на съвещанието при Путин председателят на Следствения комитет Александър Бастрикин. Той обеща да провери действията на местната управа, ангажирана с пускането на обекта. На територията на "Зимна вишна" са се намирали 27 различни фирми и организации, които никой не е контролирал.

До момента причината за пожара не е установена, тече експертиза. "Или е проблем с електрическата инсталация, или запален огън, но втората версия е малковероятна", казват от следствието. 

По време на пожара вратите на киносалона, където имало много деца, били блокирани, а системата за безопасност в цялата сграда на практика не е функционирала, посочва шефът на Следствения комитет. Системата за оповестяване след получаване на сигнал за пожар е била отключена от частен охранител. "Повечето хора от персонала, в т.ч. и гардовете, са избягали, като са оставили на произвола родителите и децата. Първи са избягали тези, които е трябвало да отговарят за сигурността, за организацията на евакуацията. На практика няма жертви от страна на персонала на търговския център", заяви Александър Бастрикин. По думите му, в момента следствието не може да установи кой от администрацията на "Зимна вишна" е отговарял за осигуряване на реда в игралната зала, "кой е затворил вратите".

Пристигналият в Кемерово Путин разпореди на Бастрикин да изготви юридическа оценка на действията на всяко длъжностно лице, причастно към трагедията. "Без пари справка няма как да се получи, а срещу пари ще подпишат всичко", заяви руският президент.

Трагедията в Кемерово може да застраши реформата на контролно-надзорната дейност, съобщава "Ведомости", като цитира двама правителствени чиновници. "Ще направим сериозни изводи след детайлен анализ на случилото се", обеща министърът, който надзирава реформата, Михаил Абизов.

 

 

Акции в памет на загиналите в Кемерово се провеждат в цяла Русия.

 

 

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.