Обезглавяването на каталунското движение за независимост, чиито лидери са с повдигнати обвинения, в затвора или в изгнание, създава вакуум във властта, от който се възползват най-радикалните активисти, готови да протестират, блокирайки пътища или влизайки в сблъсъци с полицията.

Офанзивата на съдебната власт, която изпрати в затвора деветима лидери на движението за независимост и издаде международни заповеди за арест срещу шестима други, сред които отстраненият от длъжност каталунски премиер Карлес Пучдемон, тласка сепаратизма към втвърдяване на позициите, смята изследователката Берта Барбет от Автономния университет в Барселона.

"Тъй като конфликтът придобива все по-ясни очертания и разделението на обществото се задълбочава, рискът от радикализация е все по-явен, въпреки че не вярвам, че ще се стигне до пълна радикализация, до въоръжена борба", добави тя.

Испания бе окървавявана в продължение на четири десетилетия от атентатите на баската сепаратистка организация ЕТА, на която се приписва убийството на 829 души, докато действията на каталунската сепаратистка групировка "Свободна земя" през 80-те години на миналия век причиниха една жертва.

След години на гигантски мирни демонстрации в региона арестът в Германия на отстранения от длъжност каталунски премиер Карлес Пучдемон, който избяга от Испания след опита за отделяне на Каталуня, предизвика сблъсъци в неделя между активисти и полицаи, при които бяха ранени леко стотина души.

В Барселона полицаите нападнаха демонстрантите, които ги замеряха с яйца и бутилки и палеха кофи за боклук в центъра на града.

Въпреки призивите за спокойствие от множество лидери тези демонстрации, организирани от радикалните групи, наречени Комитети за защита на републиката, продължиха във вторник с блокирането на пътища в региона.

"Каталунската пролет избухна! Достигнахме точка, от която няма връщане назад... Ще си върнем улиците и ще парализираме страната", обявиха в понеделник Комитетите, призовавайки към всеобща стачка по подобие на тези от есента на миналата година.

Тогава те блокираха пътища в целия регион, затвориха туристически обекти и прекъснаха железопътната връзка между Мадрид и Франция.

Да се парализира държавата

Решенията на съдебната власт "причиниха повторно активизиране на протестното улично движение, което се засилва и мобилизира", предупреждава Жорди Амат, автор на множество публикации за отцепническото движение.

Според него провалът на едностранния разрив с Испания през октомври, последван незабавно от поставянето на Каталуня под опеката на Мадрид, и съдебните преследвания са променили стратегията на сепаратистите.

До този момент те се опитваха да "спечелят легитимно", събирайки подкрепа в чужбина, а сега "единствената стратегия, която могат да следват, е дестабилизацията" на испанската държава, казва той.

Това намерение се проявява според Амат в настойчивостта на привържениците на независимостта, които са мнозинство в регионалния парламент, да предлагат за регионален премиер кандидати, които нямат право да бъдат избрани заради проблеми със съдебната власт, подобно на Карлес Пучдемон.

"За много групи от движението за независимост тази дестабилизация минава и през улицата... Има желание за парализиране на държавния апарат", твърди той.

Двете основни партии - Европейската демократична партия на Каталуня (част от коалицията "Заедно за Каталуня" - б.р.) и Републиканската левица на Каталуня - се опитаха внимателно да понижат напрежението в края на 2017 г. Докато една по-малка отцепническа формация - Кандидатурата на народното единство - продължи да призовава за неподчинение на Мадрид.

Първите са подложени на натиска на лидера си Карлес Пучдемон да се стремят към отделяне, а вторите бяха разтърсени силно от вкарването в затвора на техния ръководител Ориол Жункерас и от бягството в чужбина на втория човек в йерархията им, Марта Ровира.

"Водачите, които можеха да направляват движението, са извън играта и това е сценарий, който позволява на Кандидатурата на народното единство да прокара своята стратегия", отбелязва Жорди Амат.

Берта Барбет обаче смята, че тегнещата съдебна заплаха - някои от обвиненията в бунт предвиждат наказания до 30 години лишаване от свобода - също може да откаже сепаратистите от радикалния път.

По тази причина никой лидер не "защитава открито варианта за тежък разрив и затова е трудно радикализацията да стигне много далеч".

------

* Коментарът, чийто автор е Даниел Боске, е препечатан от БТА.