Хиляди демонстранти с каталунски знамена излязоха по улиците на Барселона след задържането в Германия на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, издирван от испанското правосъдие.

По призив на една радикална сепаратистка групировка - Комитети за защита на републиката, протестиращите се стекоха на Лас Рамблас, прочутия булевард в центъра на Барселона, скандирайки "Свобода за политическите затворници" и "Пучдемон е нашият президент". Те се насочват към сградата на делегацията на Европейската комисия в каталунската столица.

Арестът на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон предизвика смесени реакции в Испания, информира Асошиейтед прес.

Албер Ривера, лидер на подкрепящата испанското единство партия "Сиудаданос" ("Граждани"), приветства задържането на Пучдемон, когото обвини в опит за преврат. 

"Опит за разрушаване на една европейска демокрация, игнориране на законите на демокрацията, разбиване на хармоничното ни съвместно съществуване и присвояване на обществени средства с тази цел не могат да останат ненаказани. Правосъдието си свърши работата", написа Ривера в "Туитър". 

По ирония на съдбата самият той е каталунец. Партия "Сиудаданос" също е създадена в Каталуня, но бързо стана популярна в цяла Испания, а в момента според някои проучвания може да спечели едни предсрочни парламентарни национални избори.

Поддръжници на Пучдемон обаче изразиха дълбоко съжаление за ареста му и надежда, че Германия няма да изпълни искането за екстрадиция. 

Елза Артади, член на каталунския парламент и сочена за част от вътрешния кръг на Пучдемон, реагира на ареста с туит:

"Испания не гарантира справедлив процес, само отмъщение и репресия". 

Артади е един от вероятните кандидати за бъдещ премиер на Каталуня.

В това време полицията на Шотландия съобщи, че адвокатът на Клара Понсати, бивш член на правителството на Каталуния, за която Мадрид е издал европейска заповед за задържане, е в контакт с властите и подготвя предаването й на шотландските власти, предаде Асошиейтед прес.

Съдия Пабло Ярена от Върховния съд на Испания потвърди завчера обвиненията в бунт срещу 13 каталунски сепаратисти и издаде или реактивира европейските или международни заповеди за задържане среку шестима каталунски лидери, заминали за чужбина, една от които е Клара Понсати, припомня Франс прес. 

Бившата министърка на образованието в регионалното правителство избяга заедно с Пучдемон и други сепаратистки лидери в Белгия през октомври. Впоследствие тя се отказа от депутатското си място в регионалния парламент на Каталуния. През последните седмици тя се премести от Белгия в Шотландия и се върна към работата си в университета Сейнт Андрюс, където преподава икономика.

Шотландската полиция съобщи в Туитър, че издирва Понсати и нейният адвокат се е свързал с властите, за да може тя да се предаде.