В света има хора и организации, които изкуствено създават болести, за да се продават нови лекарства... Чували сте тази конспирация, нали? Подобна история е описана в романа на Дан Браун „Ад“, но това все пак е литература. Две трети от българите обаче вярват в съществуването на тази конспирация – цели 66%.

Това показват данни от проучването на изследователски център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“.

40% от българите вярват в съществуването на тайно общество, което управлява света, нещо като илюминати, масони и т.н.

А ХААРП и кемтрейлс? Първата конспирация е свързана с някакъв технологичен център в Аляска, откъдето САЩ управляват световните стихии. Химическите следи пък са онази конспирация, че следите в небето, които оставят самолетите, са от разпръскваната... отрова. И едното, и другото са глупости, но в кемтрейлс вярват 25%, а в ХААРП – 24%. Изследването показва също, че над 50% от българите не са запознати с тези две теми.

35% от българите декларират, че са посещавали гадател(ка)/ясновидец/ясновидка/ходжа. Впечатление прави, че в селата и малките населени места тази практика е по-разпространена за разлика от столицата.

Данните регистрират високи нива на вяра по отношение на въпроси, свързани със свръхестествени способности на хора. 75% от българите вярват в пророческите способности на Ванга. Прави впечатление, че и хората в най-младата възрастова група (18-29 г.) в голям дял (63%) вярват в способностите на Ванга.

63% от българите вярват и в съществуването на хора със свръхестествени способности и съответно малко над две трети в съществуването на хора, които имат способности да предвиждат бъдещето. Малко над половината от българите смятат, че има хора, които могат да лекуват със свръхестествени способности. Разполовено е мнението на българите по отношение на вярата в магии.

В проучването са тествани и нагласите към друга конспиративна теория, а именно стъпвал ли е човек на Луната или не. 58% от българите посочват, че човек е стъпвал на Луната, докато 14% са на обратното мнение.

Българите са попитани и спрямо различни видове суеверия. Малко над една трета вярват, че петък, 13-и, носи нещастие. Подобно е и съотношението по отношение на суеверието, че черната котка носи нещастие, докато 60% не вярват. Малко над една трета от българите вярват, че счупеното огледало носи нещастие, като хората с по-ниско образование са по-склонни да вярват за сметка на тези с по-висока образователна степен.

73% от българите посочват, че чукат на дърво срещу нещастие/беда, докато 24% не го правят. 12% посочват, че хвърлят сол за късмет, докато 84% не го правят. Тук, разбира се, за сметка на чукането на дърво процентът е по-нисък и с оглед на невъзможността винаги да имаш сол под ръка. Относно носенето на червен конец против уроки и лош късмет 35% от българите посочват, че носят червен конец, като данните показват също, че делът на жените (49%) е значително по-висок спрямо този на мъжете (21%), които го правят.

Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1004 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“. Теренът на проучването е осъществен между 1 и 7 март 2018 г.