Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев, срещу когото е започната данъчна проверка за далавера с ДДС, е подал днес оставката си "в офиса на ГЕРБ". За това се разбра от декларация от трибуната на народния представител Спас Гърневски в отговор на изявление от БСП. 

Левицата излезе с декларация, в която се разказва за случая "Гамишев", появил се в разследване на сайта "Биволъ", както и в благоевградските медии тези дни.

"Един от фрапиращите случаи на измама с ДДС стана обществено известен чрез медиите в Благоевград. Малко преди да бъде избран  за общински координатор на ГЕРБ-Гоце Делчев, народният представител Димитър Гамишев е прехвърлил фирмата си „Гамишев – НКБ“ ЕООД на „Файнест Асошиътс“ ЕООД.

Нещо повече – твърди се, че „Файнест Асошиътс“ ЕООД е фирма с 2 лева капитал, регистрирана в Ловеч, ул. „Шипка“ – 5А. Данните в Търговския регистър показват, че на същия адрес са регистрирани общо 23 фирми! Освен това поне десет, ако не и повече от фирмите са длъжници на НАП с големи суми! До момента „Гамишев  - НКБ“ ЕООД фигурира в списъка на големите длъжници на НАП, който няма имущество, върху което могат да се наложат обезпечителни мерки. Фирмата дължи на хазната близо 200 хиляди лева и е добавена в позорния списък на НАП.

За нас е пълна загадка как е осъществено вписването на продажбата на фирмата в Агенцията по вписвания, след като тя е сред големите длъжници в страната", се казва в декларацията на БСП, прочетена от трибуната.

Според социалистите случаят е олицетворение на лицемерната политика на ГЕРБ: "ако си член на ПП ГЕРБ, можеш да не плащаш данъци, да извършваш контрабанда, да пренасяш суджуци и да овладяваш областни центрове".

"Това порочно разбиране за правна политика от страна на ГЕРБ е основната причина България да бъде сочена като най-корумпираната страна членка на ЕС и да не бъде приета в Шенген и Еврозоната. За нас е неприемливо да има политически чадъри над народни представители от ПП ГЕРБ, които не спазват закона." 

Социалистите обвиниха ГЕРБ в лицемерие и заради това, че финансовия министър Владислав Горанов твърди как се взимат мерки срещу далаверите с ДДС, докато техни депутати биват уличени в същото.

В отговор на призивите на трибуната се появи Спас Гърневски. Той съобщи, че Гамишев е подал оставката си в офиса на ГЕРБ. Не стана ясно защо там, а не в Народното събрание - тъй като депутатски оставки се подават в институцията. 

„Това е с единствена цел да не пречи на проверката и да не се спекулира с името на ГЕРБ, както това непрекъснато се прави от опозицията. За пореден път ГЕРБ дава пред гражданите ясно и точно послание как трябва да функционира една истинска демократична и отговорна за делата си партия. И при най-малкото съмнение в народни представители, те сами депозират оставката си, не чакат да приключат проверките и не се крият зад имунитети. Сами напускат организацията, за да не петнят името ѝ. Питаме кога вие ще бъдете на нивото на ГЕРБ“, пламенно декларира Гърневски от трибуната. 

Той изброи случаи на депутати от БСП със свален имунитет и обвини Корнелия Нинова за "кражбата на века", както нарича историята с продажбата на Пловдивския панаир на социалиста Георги Гергов.

По-късно председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов внесе яснота по повод оставката на Гамишев - тя била в деловодството на парламента и било въпрос на време да бъде приета от пленарната зала. Той нарече оттеглянето на депутата "достойна постъпка от гледна точна на моралното измерение" - защото Гамишев не искал по никакъв начин да се очерня името на партия ГЕРБ.

Цветанов разказа, че е разговарял с подалия оставка народен представител още вчера. Гамишев бил обяснил, че като решил да се занимава с политика продал фирмите си на човек, когото познава и не бил "малоимотен". След това обаче нямал никаква комуникация с купувача на компаниите. При продажбата обаче те не били със задължения към хазната - преразказа Цветанов след серия уточняващи въпроси.  

Той добави, че БСП били последните, които могат да говорят за морал, визирайки декларацията им, след която се разбра, че депутатът от ГЕРБ е подал оставка.

Гамизов: Сам реших да подам оставка, оставам областен ръководител на ГЕРБ

"Сам взех решение да подам оставката си. Говорих с Цветан Цветанов и го убедих, че е по-добре така", обяви по-късно Гамишев в кулоарите на парламента.

Той и Цветанов обаче имаха любопитно разминаване - докато дясната ръка на Борисов заяви, че депутатът ще напусне и поста си като лидер на общинската организация на ГЕРБ в Гоце Делчев, Гамишев заяви "оставам".

Ключови думи

Коментари

Въх, да не повярва човек.

Въх, да не повярва човек. Добре че има "Господари на ефира" и "Биволъ", че някой да свърши някаква работа в тази държава. Стигнахме толкова ниско ниво, че вече когато те измамят не казваме "Ще се обадя в полицията" или "Ще подам сигнал в прокуратурата", а "Ще се обадя на господарите"... Тъжно и жалко, защото милиарди от нашите пари отиват всяка година да издържаме една тумба полицаи, прокурори, следователи, дансаджии, НСО-та, данъчни и всякаква друга сволоч, а всъщност един малък екип от хора с мизерно финансиране от читателите си (Биволъ) върши повече работа от изброените по-горе. Представете си в каква подредена и хубава държава щяхме да живеем, ако всеки държавен служител, отивайки сутрин на работа, го правеше с мисълта "Днес как да оправдая заплатата си, която ми я плащат съгражданите ми, как да им помогна, как да разреша проблемите им?".
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Отдавна не казваме "Ще подам

Отдавна не казваме "Ще подам сигнал в прокуратурата", а в най-добрия случай изполваме един от новопоявилите се тиквизми "що те/го дам на прокурор"

Ако изгонат крадците и

далавераджиите от НС.... трябва да правим избори!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.