България очаква Организацията за борба с химическите оръжия, в която членува и Русия, да се произнесе по случая "Скрипал". След това произнасяне страната ни ще вземе решение дали да изгони руски дипломати. Това каза пред Нова тв заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.

"Организацията за борба с химическите оръжия трябва да каже какъв е случаят, да се проучи откъде може да е дошло това бойно отровно вещество. За нас са необходими още факти, че да се стигне до крайната точка и да експулсираме руски дипломати", обясни Георгиев.

Той изтъкна, че България е заявила ясно своята солидарност с Великобритания, включително с присъединяването си към декларацията на Европейския съвет. Георгиев коментира, че привикването на българския посланик от Москва Бойко Коцев за консултации също е знак. Това обаче давало възможност и за доуточняване на ситуацията. Според Георгиев българската позиция е "балансирана и умерена".

[[nid:65907]]

Голяма част от държавите членки на ЕС, САЩ, Канада и други страни обявиха през последните дни, че ще експулисират руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания заради покушението срещу руския агент Сергей Скрипал, извършено на нейна земя. За дипломатите, които ще бъдат прогонени, се смята, че работят като шпиони.

Георгиев каза още, че БСП и президентът Румен Радев не са критични само към една държава - Русия.

"В реториката им една държава отсъства. Ако направим анализ назад във времето на изказвания, ще забележим, че конкретни събития и срещи, включително с духовни лица, отсъстват от контекста да бъдат разгледани в по-критична светлина", каза Георгиев.

На въпрос дали подозира намеса на Русия във вътрешните работи на България, Георгиев отговори, че иска да вярва, че президентът не е зависим от никого освен от българския народ.