Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бившият премиер на Каталуня Карлес Пучдемон остава в следствен арест в Германия. Това разпореди снощи съд в град Ноймюнстер, федерална провинция Шлезвиг-Холщайн. Точно там Пучдемон беше задържан в неделя на влизане от Дания на път за Брюксел по силата на европейска заповед за арест, издадена от Мадрид.

“В момента тече процедура по екстрадиране. Проверяваме дали екстрадирането е допустимо”, заяви старши прокурор Георг Гюнтге.

Според юристи съдебната процедура ще приключи най-рано след Великден, но може и по-късно. Законовият срок е до 60 дни.

Да уточним, че Германия екстрадира граждани на европейски държави, само когато обвиненията срещу тях са заложени и в немското наказателно право. Испания обвинява Пучдемон в бунтарство, което във ФРГ не е престъпление. Друго обвинение е за злоупотреба с публични средства. Всъщност не става дума за присвояване, а за финансиране провеждането на референдум през октомври м. г. за независимост на Каталуня. В Германия това също не е престъпление.

Опозиционни германски политици подлагат на остра критика задържането на Пучдемон.

“Съд в Шлезвиг-Холщайн да решава бъдещето на Каталуня е виц. Дискусията относно статута на Каталуня е политическа, не юридическа и тя трябва да се води единствено в Испания с помощта на ЕС, никъде другаде”, заяви председателят на парламентарната фракция на крайната левица Ди Линке Дитмар Барч.

Според него не е задължително да споделяш позицията на Пучдемон, за да стигнеш до извода, че той е политически затворник. Правосъдието в Шлезвиг-Холщайн не бивало да се превръща в дългата ръка на политическите интереси на Испания.

Вицепрезидентката на Бундестага (германския парламент) Клаудия Рот от партията Съюз 90/Зелени също изрази съмнения, че исканата от Испания екстрадиция на Пучдемон е правно релевантна. Германски съд можел да предаде каталунски политик на Мадрид, ако това е в унисон с германското и европейското право. Нужно било политическо решение на конфликта между Мадрид и Барселона.

"Испанското централно правителство, също и кралският двор, би трябвало най-сетне да изградят мостове", смята Клаудия Рот.

За политическо решение се обяви и Съюзът на европейските нации (FUEN). Организацията представлява над 90 национални малцинства в Европа.

"Наказателно преследване няма да реши институционалната криза, а само ще налее масло в огъня. Германия не бива да подклажда конфликта, като екстрадира Пучдемон", е становището на FUEN.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.