Бившият премиер на Каталуня Карлес Пучдемон (55 г.) е задържан в Германия, съобщават световните агенции, позовавайки се на неговия адвокат.

Новината потвърди и говорител на криминалната служба в Кил, столица на германската федерална провинция Шлезвиг-Холщайн, граничеща с Дания.

Според адвоката на Пучдемон в момента клиентът му се намирал в полицейски участък в Кил, към него се отнасяли с уважение.

Пучдемон е бил арестуван в 11,19 ч днес заранта на магистрала номер 7 от германска пътна полиция в момент, когато е пресичал границата на Дания с Германия.

Сепаратисткият лидер е арестуван в съответствие със задействаната отново от испанските власти европейска заповед за неговото задържане, заяви адвокатът му Жауме Алонсо-Куевияс. Той ще остане в германски полицейски участък.

Пучдемон е отведен в затвор в северногерманския град Ноймюнстер, след като бе задържан въз основа на европейска заповед за арест при влизането му на германска територия от Дания, информира Асошиейтед прес. 

Снимки на агенция ДПА показаха микробус със затъмнени стъкла, с който се предполага, че Пучдемон е пристигнал в затвора днес следобед. 

Микробусът, който се предполага, че е превозил Пучдемон до ареста.

Полицията в северната германска провинция Шлезвиг-Холщайн съобщи, че каталунският политик е бил задържан близо до магистрала А7, по която се влиза от Дания в Германия. Адвокатът му уточни, че той е пътувал към Белгия, където пребивава, откакто напусна Испания след неуспешния опит на неговото правителство да обяви независимост на Каталуния. 

Германски съд вероятно до утре ще реши дали Пучдемон да остане в ареста до решението по искането за екстрадицията му, заяви Ралф Дьопер, заместник-прокурор на провинцията в Шлезвиг, който е на 60 км от Ноймюнстер. 

Испания потвърди, че нейните разузнавателни и полицейски служби са работили съвместно с германската полиция за организирането на задържането на бившия каталунски лидер. Представител на испанската полиция, пожелал анонимност, заяви пред Асошиейтед прес, че испанският Национален център за разузнаване и полицейски агенти от неговия отдел за международно сътрудничество са помогнали на германската полиция да арестува Пучдемон. 

Как се стигна до ареста

На 22 март испанските власти задействаха наново заповедта за неговия арест по обвинения в сепаратистка и антидържавна дейност. По онова време той се намираше във Финландия. Искането за екстрадиране пристигна в Хелзинки. Но каталунският политик напусна скандинавската страна през нощта срещу събота. Той не използвал самолетния билет, който имал за Белгия.

Карлес Пучдемон бе премер на Каталуня до 27 октомври 2017 г. На тази дата регионалният парламент в Барселона обяви едностранно независимост от Испания. В отговор централното правителство в Мадрид задейства член 155 от конституцията. Автономията на Каталуня бе временно отнета, парламентът й бе разпуснат, а цялото правителство начело с Пучдемон - уволнено.

Насрочени бяха регионални парламентарни избори в края на 2017 г. Резултатът от тях е, че макар нито една от трите сепаратистки партии да не е първа сила, взети заедно, те пак имат абсолютно мнозинство.

Пучдемон бе отново номиниран за премиер, но впоследствие се отказа, тъй като Конституционният съд в Испания постанови, че той няма право да управлява от дистанция. След него бе предложен Жорди Санчес, който обаче е в ареста и също няма право да бъде избран.

На 22 март бе гласувана кандидатурата на сепаратиста Жорди Турул. Той не събра необходимото абсолютно мнозинство. За вчера бе предвидено повторно гласуване, но в петък вечер Турул бе арестуван заедно с още петима свои съратници.

Парламентът на Каталуня има време да избере премиер най-късно до 22 май. В противен случай ще бъдат насрочени нови избори.