Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Корумпирани представители на българските власти от високо ниво продават българско гражданство на хиляди чужденци, включително и престъпници, пише специалният пратеник на френското издание OBS в София Жан-Батист Ноде. Според доклада поне един министър и един вицепремиер националист са замесени. 

Б. ред.: В правителството има двама вицепремиери от "Обединени патриоти" - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Каракачанов е председател на ВМРО, а голяма част от кандидатите за гражданство идват от Македония. Според разпределението на ресорите Симеонов е този, който координира работата на държавните агенции за българите в чужбина, за закрила на детето, агенцията за метрологичен и технически надзор, както и на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата, както и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, Агенцията за ядрено регулиране и Патентното ведомство. Указите за гражданство обаче издава вицепрезидентът, но по закон няма право на преценка по процедурата. А още от втория кабинет на Борисов кадри на "патриотите" държат Агенцията за българите в чужбина.

Представяйки своя последен доклад пред Народното събрание през октомври 2017 година, Драгомир Димитров - директорът на Държавна агенция "Разузнаване", направи брутално предупреждение: 

"Разпространяването на фалшиви български документи и скандалната подкупна схема за придобиването на българско гражданство са сериозни заплахи за националната сигурност на България."

Този трафик с гражданството, който е с хиляди, с десетки хиляди благодарение на корупцията, която стига чак до върховете на българското правителство, е също заплаха и за Европейския съюз, пише авторът. Защото тези "истински фалшиви" българи са също и граждани на ЕС с правото да се движат свободно в Европа. И благодарение на нелегалното разпространение чужди престъпници се домогват до европейско гражданство. Някои натурализирани с европаспорт дори са свързани с терористични мрежи.

На зададените въпроси във връзка с тези афери българското правителство, както и българското президентство не дадоха отговори.

За скандала разказва Катя Матева. Бледа и трепереща, тя все още е в шок. Юристка по образование, експерт по правото за гражданство, шеф на Дирекцията за българско гражданство към Министерството на правосъдието, тя беше уволнена през октомври 2017 година, защото е разкрила разпространението. Оттогава тя е под натиск да мълчи. Телефонни обаждания, съобщения, заплахи... дори мъжът й е бил заплашен с уволнение. 

Затова тя разказва:

"Като началничка можех да давам препоръки. Често се противопоставях на подадени молби, защото те противоречаха на закона. Кандидатите нямаха никакви български корени, да не говорим за произход."

"Анулирах поне 60-ина документи за натурализация, след като открих благодарение на Интерпол, че става въпрос за хора с криминално минало. Този трафик е много опасен, защото дори терористи могат да се сдобият с гражданство, а после и с европейски паспорт", разказва още тя.

По закон вие трябва да сте навършили пълнолетие, да не сте осъждани в България и да направите една обикновена декларация до Агенцията за гражданство, че "имате чувство за принадлежност към българската нация". И това стига, за да получите гражданство. Още през 2013 година шефът на Агенцията писмено признава, че не съществува процедура за контрол на подалите молба.

В София адвокати, които са в комбината, издават по 100-200 "сертификати за принадлежност към българската нация" на ден. Сумата за тях варира между 500 и 3000 евро на парче, твърдят осведомени източници. А ако кандидатите имат трудно минало, плащат много по-солени суми.

По правило само онези, които са дали подкуп, получават декларация за принадлежност и съответно по-късно български документи. Често има и парадокси. Хора, подали молба за гражданство, защото имат прародител българин, получават отказ, защото не са си платили. А други, които нямат нищо общо с установените критарии, но са дали съответната сума под масата, вземат българско гражданство. Катя Матева разказва:

"Натурализацията върви с темпо около 600-700 души на месец. Така е от много години и днес продължава по същия начин."

Над 20 000 молби за българско гражданство отлежават в момента. Основните кандидати са македонци, сърби, албанци, косовари и молдовци.

Това разпространение е с чадър от най-високо държавно ниво, твърди Катя Матева, която е сигнализирала безуспешно за нелегалната схема и главния прокурор, както и агенцията по разузнаването и дори премиера Бойко Борисов. Според Катя Матева високопоставени служители и най-малко един министър и един вицепремиер от националистическите партии са замесени в корупцията, пише списанието.

Премиерът Бойко Борисов обаче се страхува да прекъсне крехкото коалиционно правителство, което го държи на власт, казват специалисти по тайните на българската държава. Макар страната му да изглежда като гевгир, шефът на правителството продължава да претендира за влизане в европейското шенгенско пространство, където човек може да се движи без контрол, заършва материала си Жан-Батист Ноде.

Процедурата

Кандидатстването за българско гражданство по произход става по следната процедура:

Кандидатът първо трябва да се сдобие с бележка от Държавната агенция за българите в чужбина, че има български произход. За следващата стъпка има два варианта - с този документ да се отиде за подаване на молба за българско гражданство или пред български консул в чужбина, или в дирекция "Българско гражданство" в Министерството на правосъдието. И в двата случая се провежда интервю с желаещия да получи български паспорт. След това документите отиват в комисията за българско гражданство, която се председателства от зам.-министър на правосъдието, а в нея участват представители на службите, на ГРАО, на няколко министерства.

След като документите бъдат разгледани, се излиза с доклад, който се изпраща на президента. В администрацията на държавния глава също има комисия по гражданството, която обаче е със съвещателна функция. Президентът (или вицепрезидентът - ако има указ за делегиране на това правомощие) подписва разрешенията за придобиване на български паспорт, като няма право на собствена преценка по отделните казуси.

П.п. - Клуб Z се обърна днес следобед с въпроси към Министерството на правосъдието: първо за коментар на написаното, както и за причините, поради които е прекратено трудовото правоотношение на споменатата бивша директорка Катя Матева. Матева бе отстранена в началото на 2017 г., след като подготвя сигнала за "сделките" с гражданството, стигнал до прокуратурата. Тогавашният министър на правосъдието, сега министър на външните работи - Екатерина Захариева обясни, че в дирекцията на Матева имало нередности - бавели се удостоверения, не се изпълнявали съдебни решения и пр.

Засега очакваме отговор.

Коментари

...

Ние си знаем, че имаме продажници за управници. Вече го знаят и в Европа.

Шенген ли?

Чудно ми е как още не са ни изхвърлили от ЕС?
Николай Янков's picture
Николай Янков
Преторианец

Бългалско гражданство

Поръчкова статия. Срещу Катя Матева се води разследване и всичко което уж е казала в тази статия е пълна лъжа. Именно тя е възпрепятствала службите да вършат задълженията си. Не ги е допускала до участие в интервюта и е изнасяла информация на журналисти, с което е криела собственото си поведение.

Ясно, те я уволниха за

Ясно, те я уволниха за соросоизъм, отказваше гражданство на македонци и бесарабски българи. За да могат да интегрират бежанците. В гъзъ им бърка това, че България СМЕЕ да дава гражданство на етнически българи от чужбина. А не като Германия - само на мюслита.
 's picture

anelia mileva

Иска ви се да е лъжа, но уви.

Иска ви се да е лъжа, но уви... Имам познати, които са заплатили сравнително скромна сума да ускорят придвижването на документите. Колкото до случая с уволнението на Катя Матева , нещата трябва да се изсветлят докрай.Лесно може да се провери дали наистина е подала сигнал до прокуратурата.Освен това възниква въпросът как един чиновник, имащ властта да възпрепятства "службите да вършат задълженията си" , безпрепятствено и безшумно е отстранен от заеманата длъжност.

Манипулация

Не че Германия не дава гражданство на престъпници, или Канада, чиито граждани взривиха автобуса на Сарафово. Или Румъния, която е раздала един милион паспорти на граждани на Бесарабия (Молдова и Украйна). Освен това, най-голямата група получили гражданство са граждани на Украйна и Македония. Но не по графа натурализация. Статията е пълна дрисня. Забравихме за Испания, където поне 1 млн души са натурализирани, а други стотици хиляди граждани на Латинска Америка с испански корени също имат испански паспорти. Или Италия, която има три милиона граждани в Аржентина алоун.

Или Унгария, която е

Или Унгария, която е опаспортила всички етнически унгарци от близката си чужбина. Или "картка поляка", по която половин Украйна и Белорусия работи в Полша. Или Израел, Турция, Русия, Сърбия, Хърватия, Латвия, Италия, ЮК ... единствено Холандия, Швеция, Франция и Дойчланд (те имаха, но сега нямат) не дават паспорти на сънародници, а само на "бежанци".
 's picture

смехурко

КЪДЕ Е КОНПИ?

Да провери незабавно имотите на Каракачанов! Защото много се писа колко имота е придобил този "политик", който никога не е работил нищо друго, освен да се мотае, шпионира и изпълнява задачи на ДС в политическия живот на България.

А любовницата на Лукарски,

А любовницата на Лукарски, която ВМРО изгони от Агенцията за българите в чужбина? Тая каква връзка имаше с българщината изобщо
Ка Путин's picture
Ка Путин
КаПутин

Русия е проклятие за България

Русия е проклятие за България. Всичките й мекерета като треторазрядното ченге Иван трябва да бъдат изхвърлени от страната. Да си ходят при путинската смешка второразрядното ченге Кирил.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.