Скандалът с отравянето на бившия офицер от ГРУ (руското военно разузнаване - бел.ред.) Сергей Скрипал в британския град Солсбъри добави още аргументи към европейските опоненти на сътрудничеството с Русия, пише онлайн изданието Lenta.ru, което изследва икономическите измерения на "Ефекта "Новичок".

Инцидентът е причината британското правителство да започне икономическа война с Русия, а други европейски държави да преосмислят отношението си към съвместни проекти с Москва. В допълнение към класическата критика за газопровода "Северен поток" 2, европейските политици разговаряха за още едно намаляване на зависимостта от руския газ. Русия е застрашена от ефекта "Новичок", коментира руското издание.

Правителството на Обединеното кралство смята да обяви икономическа война в отговор на отказа на руските власти да обяснят как "отровата от руски произход е била използвана в малък британски град".

"Руската икономика е наполовина на британската икономика, а голяма част от нея е съсредоточена в ръцете на малка група хора. Е, ние ще се опитаме те да станат още по-малко, ако искат такива отношения", казва източник в правителството на Тереза ​​Май.

Удар по портфейла

Британските власти възнамеряват да създадат аналог на "Списъка "Магнитски" - с персонализирани санкции срещу руски длъжностни лица, бизнесмени и политици, които "са близо до руския президент Владимир Путин". На руснаците, които ще фигурират в този списък, ще им бъде забранено да влизат в Обединеното кралство и техните сметки и активи ще бъдат проверени в съответствие със закона за престъпното финансиране, влязъл в сила на 1 януари 2018 г.

Документът позволява на британските правоохранителни органи да изпратят искане до съда, с което да поискат обяснение за произхода на пари, недвижимо имущество или други активи със "съмнителен произход". В този случай собственикът ще бъде принуден да докаже пред съда, че имотът е закупен с честно придобити доходи. Подобни проверки застрашават участниците в списъка и техните близки. Освен това, дори да не попаднат в аналог на "Списъка "Магнитски", това няма да спести на богатите руснаци проверки за "престъпни финанси". Първоначално този закон беше приет, за да очисти британския пазар на недвижими имоти от чуждестранни купувачи, чиито доходи могат да предизвикат доста неудобни въпроси от правоприлагащите органи.

В същото време не е сигурно, че аналогът на "Списъка "Магнитски" ще заработи - финансовото влияние на руснаците, които живеят в Обединеното кралство, е доста сериозно. Търговията между страните през 2016 г. се оценява на 14 млрд. долара, като голяма част от тази сума се дължи именно на богатите руснаци. Мнозина смятат, че секторът на услугите във Великобритания може да се превърне в "руско лоби" и да не позволи въвеждането на строги ограничения срещу богатите руснаци.

Заплахата за "Газпром"

В допълнение към личните санкции срещу руския елит, Великобритания разглежда и секторни ограничения. Премиерът Тереза ​​Мей заяви, че Обединеното кралство възнамерява да изостави доставката на руски газ.

"Русия използва енергийните си ресурси като източник на политически натиск върху онези държави, които зависят в голяма степен от тях. Заедно с Европейския съюз ще продължим да обсъждаме въпроса за енергийната сигурност", каза британският премиер.

Структурата на доставките на газ за Великобритания е трудна за разнообразяване. Например през 2017 г. "Газпром" доставя на Великобритания 16,26 милиарда кубически метра газ за 2,85 милиарда долара. Основната част от търсенето в Обединеното кралство се сблъсква със собствени депозити в Северно море, както и доставки от Норвегия. В същото време "Газпром" заема второ място сред доставчиците на газ за най-големите британски предприятия.

Британското министерство на бизнеса, енергетиката и промишлеността твърди, че руският газ не съставлява повече от 1% от общия внос на газ на Острова. Но тук възниква въпросът как са го изчислили - част от доставките идват от континентална Европа, където Великобритания ги купува от газоразпределителни центрове, в които горивото е де юре европейско и де факто руско. По същия начин, ние можем да "разчетем" доставките на руски втечнен природен газ (LNG) от проекта "Arctic LNG-2" на руската компания "Новатек", която продава гориво за търговците, и те го продават на клиенти, включително във Великобритания.

Руските власти реагираха доста спокойно на заплахите от Великобритания. Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак е сигурен, че Великобритания няма да може да намери алтернатива на руския газ поради изключително атрактивната цена на руското синьо гориво. Министърът е убеден, че такова търсене ще доведе до вреда и загуба единствено за британските компании.

А в Германия...

Паралелно с Великобритания, германският канцлер Ангела Меркел също заговори за намаляване на зависимостта от руски газ. Подобно на Великобритания, Германия обръща внимание на доставките на втечнен природен газ, въпреки че не е възможно да се премине бързо към този вид гориво от Германия - причината е, че не разполага с необходимите терминали за втечнен природен газ. Този въпрос Берлин иска да реши достатъчно бързо - коалиционното споразумение след последните избори в Бундестага предвижда създаването на терминал за втечнен природен газ в Брунсбютел, който се намира недалеч от Хамбург.

Терминалът ще струва около 500 милиона евро и ще започне да работи през 2022 година. Освен това властите обмислят възможността за построяването на друг терминал в Дуисбург, със сходна оценка на стойността, но едва ли ще бъде изграден толкова бързо.

Меркел умело маневрира в световния дневен ред. От една страна, изразява своята подкрепа и солидарност с британските власти в подкрепа на антируски дискурс, заявявайки намаляване на зависимостта от руския газ, а от друга страна канцлерът не е толкова категоричен по отношение на руския проект "Северен поток-2". Отравянето на Скрипал направи позицията й по-неутрални, но тя все още подкрепя новия руски газопровод, който е от полза за германския бизнес.

По повод втечнения газ

Вносът на втечнен природен газ в Европа нараства постоянно през последните години - до края на 2017 г. LNG е представлявал 16% от целия внос на синьо гориво на Стария континент, а през следващите пет години този дял ще нарасне от сегашните 100 милиона кубически метра втечнен природен газ на ден до 266 милиона кубически метра.

Европейският пазар на LNG през 2017 г. е нараснал с 53%, за сравнение, средните темпове на растеж в световен план през 2017 г. са били 33%. Освен това САЩ все още не са достигнали проектния капацитет на доставките - те са на една пета по отношение на вноса на втечнен природен газ в ЕС. Делът на руските доставки за Европа е 44%, Норвегия заема втора позиция с дял от 33%, за LNG остава третото място.

Отравянето на двойния шпионин Скрипал даде на няколко държави допълнителни аргументи срещу "Северен поток-2". Руският проект с нова сила е критикуван от Полша, която разполага със собствен терминал за втечнен природен газ. Заместник-министърът на външните работи Конрад Сжмански е убеден, че след инцидента в Солсбъри "има нова ситуация". Полският президент Анджей Дуда дори се опита да убеди Ангела Меркел за "Северен поток 2" по време на посещението на канцлера в Полша. Меркел се въздържа от силни изявления.

Освен Полша, САЩ също се включиха. Група сенатори от Републиканската и Демократическата партия поискаха администрацията на Доналд Тръмп да блокира проекта на руския газопровод. "Трябва да дадем ясен знак на нашите европейски съюзници, че сме твърдо решени да подкрепим тяхната енергийна независимост и да ги предпазим от вредните последици на "Северен поток 2"  "в дългосрочен план", се казва в изявлението. А може би те просто лобират за доставките на LNG за Европа.

 
По традиция срещу "Северен поток-2" е Украйна, чиито власти са готови да приемат почти всеки аргумент срещу руския газопровод. Президентът на Украйна Петро Порошенко дори заяви готовността си да започне доставки на втечнен природен газ от Катар, но за целта Киев трябва да използва или полски или турски терминал за втечнен природен газ.

При това Русия, дори в случай на одобрение на "Северен поток-2", няма да бъде в състояние да се възползва от пълния му капацитет и да откаже украинския транзит поради това, че европейската газопреносна инфраструктура не е готова. Руският проект има капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно, но германската страна няма да има време да завърши тръбопровода за доставки Eugal, поради което Русия ще бъде в състояние да изнася само 34 милиарда кубически метра.

* * *

А докато се случва всичко това, бившият полковник Скрипал, съден за държавна измяна през 2006 г. - заради предаване на тайни на британското разузнаване, и след 4 години в затвора прехвърлен във Великобритания в резултат на шпионски суап, е в... стабилно критично състояние. Както и 33-годишната му дъщеря Юлия. И макар медицинските специалисти да констатират, че има сериозни поражения върху менталните способности на бащата и дъщерята, те не могат да прогнозират степента на уврежданията.