Излизането на световните пазари на доставки на втечнен природен газ от САЩ може да доведе до рязко намаляване на печалбите на руския гигант "Газпром", пише в. "Файненшъл таймс".

Това предвиждат специалисти от Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет в САЩ.

Европа ще остане голям потребител на руски газ, но ако започне да пристига голямо количество втечнен природен газ от Северна Америка, Москва може да изгуби до 38 на сто от газовите си приходи. Същевременно разходите на европейците за газ може да намалеят с 20%, смятат университетските експерти.

Предполага се, че САЩ ще започнат такъв износ от 2016 г. Не е изключено поне на теория той да достигне размера на вноса на "Газпром", който през 2013 г. бе около 150 милиарда кубически метра.

Учените обаче изтъкват, че ще бъде доста трудно заместването на руския газ да се случи в Източна Европа, тъй като няма изградени инфраструктурни връзки за това. Те анализират предимно два модела в светлината на неясните засега перспективи за търсене на американски газ и особено на политиката на Вашингтон за износа на петрол и газ. В единия вариант се предполага годишен износ на втечнен газ от 93 милиарда кубика, а във втория - на двойно по-голям обем.

В първия случай Русия може да изгуби над 27 на сто от газовия си износ. Това ще й струва почти 24 милиарда долара годишно спрямо сегашната ситуация, когато няма американски експорт.

При 186 милиарда кубика изнесен американски газ годишно обаче загубата за руснаците достига 37,6 на сто, или почти 33 милиарда долара, което прави над 1 процент от нейния брутен вътрешен продукт.

Европейските страни, сред които и Украйна, биха спестили 11 на сто (21 милиарда долара) или 20 на сто (39 милиарда долара) от разходите си. Русия обаче ще си остане основен доставчик поради факта, че синьото й гориво ще поевтинява и е по-достъпно, смятат авторите на доклада.