...Бях откъснат от света повече от корабокрушенец върху сал сред океана. Сигурно си представяте моята изненада, когато сутринта ме събуди странно гласче.
     То каза:
     - Моля... нарисувай ми овца!
     - Какво?
     - Нарисувай ми овца...
     Скочих на крака, като че ме бе ударила мълния. Разтрих добре очите си. Огледах се внимателно. И видях едно необикновено момченце, което ме разглеждаше сериозно...

Като се позамисли човек, и му идва на ум следният въпрос: Колко български деца днес са чували за Малкия Принц?... А колко от тях са чували за Мишо Шамара?... Отговорът, който се натрапва, е някак тъжен. Но може и да грешим. Дано.

Поводът за този текст е, че точно преди 70 години от разузнавателен полет не се завръща един от най-значимите френски писатели - Антоан дьо Сент-Екзюпери. 

На на 31 юли 1944 г., сам в кабината на американския самолет Lightning P-38, Екзюпери прави снимки от въздуха на района на Савой, през който трябва да минат американските и британски сили след дебаркирането им на Средиземноморското крайбрежие. Самолетът изчезва безследно. Десетилетия после никой не знае какво се е случило с летеца писател. Появяват се даже слухове, че е отлетял за планетата на своя Малък Принц. Слуховете обаче са отхвърлени категорично. Но не защото някой се е усъмнил във възможността 44-годишният Екзюпери да отлети на крилете на въображението където си поиска. А защото всички са знаели какъв човек е той. И че като пилот-разузнавач от съюзническите войски той никога не би дезертирал от мисия.

Мястото, където е паднал самолетът, е открито съвсем случайно чак през 1998 г. - във водите край Марсилия рибари изваждат с мрежата си гривна - верижка, на която са гравирани имената на Сент-Екзюпери и жена му Консуела. Две години по-късно останки от самолета му са намерени от водолази на морското дъно близо до остров Риу. Днес отломките се намират в Музея на авиацията в Бурже край Париж. 

А на който му се излиза за малко от собствената скучна кожа, може да погледне ТУК.