Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съобщи на българската общественост, че е била уведомена за намерението на "Инерком България" да купи българския бизнес на ЧЕЗ. И побърза да се застрахова, че не е в нейните правомощия да проверява произхода на средствата, с които компанията, собственост на Гинка Върбакова, смята да придобие най-голямото електроразпределително предприятие у нас. 

Наред с това КЗК пояснява, че е извън нейните правомощия "да извършва оценка за нищожността или унищожаемостта на договори по смисъла на чл. 26 и чл. 27 от Закона за задълженията и договорите".

В краткото си прессъобщение КЗК съобщава, че извършва анализ за въздействието на сделката върху съответния пазар/и като разглежда редица обстоятелства сред които положението на предприятията на съответния пазар преди и след концентрацията, тяхната икономическа сила, достъпа до снабдяването и до пазарите на съответните стоки и услуги, юридически или други препятствия за навлизане на нови участници на пазарите и др.

Целта на анализа е да установи дали сделката е от естество да доведе до увеличаване на пазарната мощ на предприятията-участници в степен, която може да увреди ефективната конкуренция на съответния пазар, както и да увреди интересите на потребителите като намали разнообразието на предлаганите стоки и услуги на разумни цени, или ограничаването на иновациите.

Съгласно чл. 26, ал. 1 от ЗЗК, Комисията разрешава концентрацията, ако тя не води до установяване или засилване на господстващото положение, което значително би попречило на ефективната конкуренция на съответния пазар.

Така оттук нататък ще очакваме решението на КЗК. Стандартният срок Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се произнесе по сделката е 25 работни дни, като има възможност той да бъде удължен с 10 работни дни. Според председателя на съвета на директорите на "Инерком-България" Милена Стоева всяко искане на документи или допълнителна информация от страна на КЗК към "Инерком" като заявител ще удължи този срок с още от 10 до 14 дни. Стоева смята, че в случая не е приложима процедура за разширено проучване, ако това обаче се случи, процедурата от страна на КЗК може да бъде удължена и до три месеца.

Участието на българската държава в сделката за активите на ЧЕЗ в България не зависи от "Инерком-България", а изцяло от чешката компания ЧЕЗ, собственик на активите, каза още Стоева и финансовият консултант на "Инерком" Веселин Захариев пред журналисти в хотел "Балкан" в София. Двамата уточниха, че анализите на този вариант ще се правят от централата на чешката компания в Прага.

Продължават и преговорите за финансиране на сделката. "Структурирането на финансиране ще бъде напълно стандартно за международни сделки - част от него ще бъде от собствен капитал, а другата част ще бъде от банки. В момента се водят преговори за съотношението", посочи Захариев. По думите му шумът, който се е вдигал, не помага.

На въпрос, че от компанията на ЧЕЗ в Прага са заявили, че ще правят анализи за сделката, Стоева обясни, че до момента от "Инерком" са били фокусирани върху подготовка на уведомлението, което е било подадено вчера. "Тепърва ще фокусираме нашите усилия върху подготовката на анализи, които са необходими да продължат преговорите с Прага", добави Стоева.

Според Веселин Захариев по-лесната хипотеза е от ЧЕЗ да не поискат участието на българската държава в сделката. Той изтъкна, че при това положение от "Инерком" не могат да сторят абсолютно нищо, защото договорът не може да бъде развален едностранно. "Решението как ще продължи тази сделка зависи от продавача", заявиха още представителите на "Инерком".