Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съобщи на българската общественост, че е била уведомена за намерението на "Инерком България" да купи българския бизнес на ЧЕЗ. И побърза да се застрахова, че не е в нейните правомощия да проверява произхода на средствата, с които компанията, собственост на Гинка Върбакова, смята да придобие най-голямото електроразпределително предприятие у нас. 

Наред с това КЗК пояснява, че е извън нейните правомощия "да извършва оценка за нищожността или унищожаемостта на договори по смисъла на чл. 26 и чл. 27 от Закона за задълженията и договорите".

В краткото си прессъобщение КЗК съобщава, че извършва анализ за въздействието на сделката върху съответния пазар/и като разглежда редица обстоятелства сред които положението на предприятията на съответния пазар преди и след концентрацията, тяхната икономическа сила, достъпа до снабдяването и до пазарите на съответните стоки и услуги, юридически или други препятствия за навлизане на нови участници на пазарите и др.

Целта на анализа е да установи дали сделката е от естество да доведе до увеличаване на пазарната мощ на предприятията-участници в степен, която може да увреди ефективната конкуренция на съответния пазар, както и да увреди интересите на потребителите като намали разнообразието на предлаганите стоки и услуги на разумни цени, или ограничаването на иновациите.

Съгласно чл. 26, ал. 1 от ЗЗК, Комисията разрешава концентрацията, ако тя не води до установяване или засилване на господстващото положение, което значително би попречило на ефективната конкуренция на съответния пазар.

Така оттук нататък ще очакваме решението на КЗК. Стандартният срок Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се произнесе по сделката е 25 работни дни, като има възможност той да бъде удължен с 10 работни дни. Според председателя на съвета на директорите на "Инерком-България" Милена Стоева всяко искане на документи или допълнителна информация от страна на КЗК към "Инерком" като заявител ще удължи този срок с още от 10 до 14 дни. Стоева смята, че в случая не е приложима процедура за разширено проучване, ако това обаче се случи, процедурата от страна на КЗК може да бъде удължена и до три месеца.

Участието на българската държава в сделката за активите на ЧЕЗ в България не зависи от "Инерком-България", а изцяло от чешката компания ЧЕЗ, собственик на активите, каза още Стоева и финансовият консултант на "Инерком" Веселин Захариев пред журналисти в хотел "Балкан" в София. Двамата уточниха, че анализите на този вариант ще се правят от централата на чешката компания в Прага.

Продължават и преговорите за финансиране на сделката. "Структурирането на финансиране ще бъде напълно стандартно за международни сделки - част от него ще бъде от собствен капитал, а другата част ще бъде от банки. В момента се водят преговори за съотношението", посочи Захариев. По думите му шумът, който се е вдигал, не помага.

На въпрос, че от компанията на ЧЕЗ в Прага са заявили, че ще правят анализи за сделката, Стоева обясни, че до момента от "Инерком" са били фокусирани върху подготовка на уведомлението, което е било подадено вчера. "Тепърва ще фокусираме нашите усилия върху подготовката на анализи, които са необходими да продължат преговорите с Прага", добави Стоева.

Според Веселин Захариев по-лесната хипотеза е от ЧЕЗ да не поискат участието на българската държава в сделката. Той изтъкна, че при това положение от "Инерком" не могат да сторят абсолютно нищо, защото договорът не може да бъде развален едностранно. "Решението как ще продължи тази сделка зависи от продавача", заявиха още представителите на "Инерком".

Коментари

 's picture

Rhapsody of fire

КЗК не се застрахова-законосъобразно не може да спре сделката

Всеки който знае какви са компетенциите на КЗК е наясно, че ако тя добросъвестно прилага закона, нама как да не даде одобрение. Но понеже незнаещште са агресивно мнозинство, КЗК предвартително се опитва да ги "опитоми". Въобще не съм фен на КЗК (имайки предвид други казуси), но в конкретния случай, подкрепям това предварително изявление. По дяволите, като изключа поне 80% дебили (по думите на Иво Христов), никой ли от останалите нормални 20% не разбира, че случаят с ЧЕЗ е лакмус за наличието на законност в България? Юридически е очевидно, че към днешна дата законноста е смачкана на 100%. Спазвайки действащото законодателство никой и под никава форма няма онователно право да коментира и да се намесва в тази сделка. Просто няма юридическо осниование. Ще съм изключително благодарен на всеки, който може точно да ми го посочи. Без да нарушава действащото законодателство, ЧЕЗ има право да търси най-висока цена, без да се интересува какъв е източника на финансиране на нещастната Геновева (лапсус - Гинка). Той е частен продавач на акции и никой не може да му вмени задължение да се интересува и проверява източника на средствата, с които предлагащия най-висока цена кандидат купувач е готов да му заплати. Още повече, че поне голямата част от цената ще бъде платена с кредити от банкови институции. Въобше не ми се влиза в коментар на безпросветната на ниво ранен палеолит тема за изискването за компетентност за управление от страна на мажоритарен акционер. Прочетете по дяволите една книжка, наименована Търговски закон. Там ще видите кави са "правомощията" на мажоритарен акционер да "управлява" акционерно дружество. Отговорът е 0 (нула). Всички критикари срещу тази сделка бълват потоци от юридически ирелевантни аргументи. Вакханалия на безпросветната арогантнсот. Най-виновни са невежите политици, които внушават че КЗК може да спре тази сделка. Но това което най-много ме "бъгва" (казано на старославянски) е позиции на хора от извънпарламентарната опозиция. Вчера бях потресен от безпаметно непросветените съждения на Петър Славов при гостуването му при Веско Дремджиев. Майко мила, след като и тази ужким просветена все пак част от обществото заема такива мракобеснически етатистки позиции, наистина "Отнигне надежда взорът не види".

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.